Ziare.com

Islandezii au respins prin vot plata datoriilor catre Marea Britanie si Olanda

de Irina Ursu
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 14:24

   

Islandezii au respins prin vot plata datoriilor catre Marea Britanie si Olanda
Islandezii au respins pentru a doua oara, prin referendum, planul de a restitui datoria de aproape 4 miliarde de euro catre Marea Britanie si Olanda dupa falimentul bancii Icesave, iar premierul a anuntat ca acest rezultat ar putea declansa o criza politica si economica.

Luand in considerare rezultatul votului, disputa se va rezolva la Curtea Europeana. Economistii sunt de parere ca aceasta problema va afecta tara si eforturile de a o scoate din recesiune, informeaza Financial Times.

Premierul este de parere ca votul a divizat natiunea in doua. Televiziunea de stat a anuntat ca aproape 60 la suta din alegatori au respins acordul, pe baza rezultatelor de la cinci din sase districte, inclusiv capitala Reykjavik.

"Trebuie sa facem tot ce putem pentru a preveni un haos politic si economic, ca urmare a acestui rezultat," a mai spus premierul islandez.

Anul trecut, islandezii au respins deja masiv, in proportie de 93%, acordul Icesave intr-o varianta care era mai putin favorabila Islandei.

La referendumul de sambata, cetatenii au fost chemati sa voteze daca sunt de acord cu o esalonare a platilor pana in 2046, la o rata a dobanzii de 3% pentru 1,3 miliarde de euro pentru Olanda si 3,3% pentru 2,6 miliarde de euro pentru Marea Britanie.

Parlamentarii islandezi au sprijinit, in februarie, un plan de rambursare convenit cu creditorii, dar presedintele a refuzat sa semneze proiectul de lege, declansand procedurile pentru referendum.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2160 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vreau,

sa ma mut in Islanda!!!

 

nea "tractor", ce vrei faci in Islanda? Sa ari ghetarii??

N-au ei destule "tractoare"!? Te mai duci si tu! Stai dreak, acasa si "tractoreste-ti" pensia! Esti pensionar FMI!

.......... oare ce sa va intampla ?

Va mai exista Islanda ?

Da! D'asta se si merge in Court!

Va fi un proces superb! Se ve lua decizia despre: imprumuturile PRIVATE GARANTATE de Guverne, pot fi "without merit"? Daca asa decide .. Vox Populi?
Ex Gov Islandez a garantat in fatza UK si NL, iar mai apoi bailed pe bani publici, trei mari banci Islandeze sa faca peratzii foarte riscante (CDO,CDS). Natziunea Islandeza refuza sa plateasca banii pierdutzi / furatzi de bancherii Islandezi. UK si NL vor lua un hair-cut.
Dar asta n'are un impact (ma rog, .. n'ar trebui) asupra ratingului Islandei, intrucit nu este involved Guvernu in porcariile bancherilor. Guvernu Islandei nu a .. default de la T-bill-urile sale. Pur si simplu nu este lasat de Natziune sa plateasca datoriile .. hotzilor, pentru care garantase fostu' Gov.
La fel la noi! Jumate din datoria externa a RO, sint imprumuturi PRIVATE GARANTATE de Gov Nastase si Terigeoana. Gov RO are doar 30 BIL de plata la debt. Restu de 60BIL ... intrebatzi Moguluii Securitatzii. Da' Romanii nu's Vikingi. N'or sa puna mina pe barda s'ntrebe: "Ba! Voi pe cine atzi garantat .. pe banii nostri?"

@ghilo: In curind o sa vezi vulcani si gheizere pe eBay...

:)

Democratia nu e perfecta, e la un pas mobocratie.

Daca ii intrebi pe ciumpalai si cind te duci la WC, atunci ai... Islanda.

Auzi, bre, au papat banii si nu vor sa-i mai dea inapoi. Hai, sa-i iertam ca pe Bangladesh si Irak!

 

Mai documenteaza'te!

Islandezii traiesc modest, dar civilizat! In plus, .. au fost singurii care l'au acceptat pe Bobby Fisher! Oameni liberi, ce trebe ngenunchiatzi!

M-am documentat: au papat banutii, trebuie sa-i dea inapoi. De ce trebuie sa fie pagubiti englezii?

Pentru chestia cu Fisher... esti dulce :)

@TR ... au papat banutii, trebuie sa-i dea inapoi ..

Afirmatzia ta, foarte, foarte corecta, trebuie reconciliata cu ..
"It is estimated that the three major banks hold foreign debt in excess of €50 billion,[4] or about €160,000 per Icelandic resident" (sursa http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932011_Icelandic_financial_crisis)
Vezi tu? O populatzie de 350,000 oameni, nu poate avea un astfel de debit, nici daca ar polei strazile (putzine) cu aur sau elemente rare (Gd, Eu, Yt din microelectronica). Operatziunile de investment ale bancilor Islandeze, i'au "sarit" pe Islandez. Ei faceau doar operatziuni comerciale, si investment pt Fondurile lor de Pensii.

Paraipan - Islanda va plati!

Guvernul unei tari democratice nu are nevoie de legitimare speciala din partea populatiei de fiecare data cand semneaza documente si angajamente
internationale.
Altfel am avea cate un referendum la fiecare 2 zile sa hotaram daca suntem de acord cu tot ce semneaza guvernele.
O data la 4 ani, ai ocazia sa votezi cu cine doresti. Iar in intervalul de 4 ani, cam gata cu democratia populara.

Altfel, ar fi suficient ca si Porumbacu si Tonta, in cazul in care vor ajunge la guvernare, sa spuna ca ei n-au treaba cu guvernul Boc nici cu imprumutul luat de acesta de la FMI si , ca atare, ei nu mai platesc niciun ban inapoi.
Iar situatia s-ar putea perpetua la fiecare schimbare de guvern..

Islanda va ajunge la Curtea Internationala si vor fi obligati sa-si plateasca datoriile. Poate ca Anglia si Olanda vor mai lasa ceva de la ei, dar pana la urma Islanda va plati, cu dobanzi cu tot, pana la ultimul cent!
Referendumul a avut doar rolul de a afla parerea populatiei dar de schimbat nu schimba absolut nimic pe fondul problemei.


Ca politia, FBI-ul, CIA sau KGB vor face anchete paralele in care vor descoperi ca premierul x a luat/dat mita, sau ca bancherii y si z au luat/dat mita, asta e altceva. Daca sunt gasiti vinovati vor plati dar asta nu are nicio legatura cu datora pe care trebuie sa o plateasca Islanda celor doua tari.

 

@vvc ... Postarea s'a dus aiurea! Da' ai dreptate!

.

Irlanda e doar un simptom ....

In realitate nici Portugalia, Spania, Italia,
Grecia, US, etc nu mai au parai, Rrumanistanul nu mai spun,
asteaptà si ei sà moarà àl bàtràn, sà mai falsifice
niste alegeri si sà dea drumul la imprimantà ...

Urmeazà al doilea val al crizei, mult mai grav ca
primul, dacà in 2012 nu urmeazà o meganationalizare
a bàncilor ( pt cà PIIGS nu vor putea rambursa
si shmenarii vor fi falimentati in lantz) sà nu-mi
spuneti mie Paradis ...

Salut !

 

Tare'mi ie ca ai dreptate! Islanda va pierde in Court, si vor plati doua generatzii de cetatzeni Islandezi.

Iar vinovatzii, .. membrii Guvernului Islandez, care au pus semnaturile pe garantziile bancilor la imprumuturi, isi vor scrie memoriile in proprietatzile lor cu aer cond din Tahiti. Ori alte tzari de soare pline.

 

Here you go!

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor