Israelul primeste din SUA date interceptate din ce vorbesc americanii la telefon si pe mail

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 22:08
3187 citiri
Israelul primeste din SUA date interceptate din ce vorbesc americanii la telefon si pe mail
Foto: The Guardian

Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA) trimite Israelului informatii brute, fara a le elimina macar pe cele despre cetatenii americani, arata un protocol strict secret SUA-Israel gasit in pachetul de documente facut public de Edward Snowden, fostul colaborator al NSA care acum este in Rusia, unde a cerut azil politic.

Detalii despre pactul de impartire a informatilor au fost gasite intr-un memorandum intre NSA si agentia cu acelasi profil din Israel, document in care se arata ca SUA a trimis interceptari ale unor comunicatii care contineau convorbiri telefonice si emailuri ale cetatenilor americani, dezvaluie The Guardian.

Intelegerea nu prevede limitari legale privind folosirea acestor date de catre Israel. Dezvaluirile despre faptul ca NSA a fost de acord sa ofere informatie bruta catre o tara straina constrasteaza cu asigurarile venite dinspre administratia Obama ca exista masuri riguroase de protectie a intimitatii cetatenilor americani care sunt interceptati.

Comunitatea de informatii numeste aceste proceduri "minimizare", dar memorandumul arata clar ca informatiile trimise Israelului sunt in stadiul de pre-minimizare.

Intelegerea dateaza din martie 2009, conform documentelor.

Memorandumul, care are 5 pagini, contine numeroase trimiteri la drepturile cetatenilor americani care trebuie respectate, dar acestea sunt anulate de faptul ca Israelul poate primi material brut care include "traduceri, facsimile, telexuri, date brute si continut cu inregistrari de voce si informatie digitala".

Conform intelegerii, informatia nu va fi filtrata inainte de analistii NSA pentru a indeparta comunicari ale cetatenilor american.

Desi memorandumul este clar in privinta faptului ca materialul trebuie sa fie intrebuintat in acord cu legislatia americana, iar Israelul e de acord sa nu urmareasca cetatenii americani identificati in aceste informari, aceste reguli nu sunt intarite de obligatii legale.

Intr-o declaratie pentru The Guardian, un purtator de cuvant al NSA nu a negat ca date personale despre cetateni americani ar putea sa apara in informatiile brute impartite cu Israelul, dar a insistat ca aceasta date se supun tuturor regulilor privind spatiul privat.

Memorandumul arata ca Israelul poate retine datele despre cetatenii americani nu mai mult de un an, in schimb amanuntele gasite in legatura cu activitatile guvernului american trebuie distruse imediat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#SUA informatii secrete Israel Snowden, #Snowden dezvaluiri informatii SUA Israel, #SUA intelegere secreta Israel , #stiri internationale