Italia este prima ţară din UE după numărul de afgani evacuaţi

Sambata, 28 August 2021, ora 14:25
2539 citiri
Italia este prima ţară din UE după numărul de afgani evacuaţi
723 de soldaţi italieni au fost răniţi şi 53 au murit/ FOTO icrc.org

Italia este ţara din Uniunea Europeană care a evacuat cei mai mulţi afgani, peste 5.000, a declarat sâmbătă ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, potrivit AFP.

"Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi lucrat în ultimele zile la evacuarea a aproape 5.000 de afgani. Suntem prima ţară din Uniunea Europeană după numărul de cetăţeni afgani evacuaţi", a spus şeful diplomaţiei italiene pe Aeroportul Fiumicino din Roma.

58 de afgani la bord

Ultimul avion pentru evacuare al Italiei a ajuns sâmbătă dimineaţă la Roma, cu 58 de afgani la bord, numărul total al cetăţenilor afgani evacuaţi de Italia în câteva săptămâni ajungând la 4.900. Membrii personalului diplomatic şi de securitate care mai erau prezenţi la Kabul s-au întors de asemenea sâmbătă dimineaţă.

Roma speră acum să poată extrage alţi afgani cu sprijinul ONU, al unor ONG-uri şi al unor state din regiune.

"Există în continuare atâţia cetăţeni afgani care aşteaptă să fie evacuaţi şi nu o vom mai putea face prin podul aerian, dar suntem pregătiţi, cu Naţiunile Unite şi cu ţările limitrofe Afganistanului, să lucrăm pentru a garanta că aceste persoane, care au colaborat cu noi în ultimii 20 de ani, au aceeaşi posibilitate", a subliniat Luigi di Maio.

Începe cea mai dificilă fază

"O primă fază s-a încheiat, iar acum începe faza cea mai dificilă. O a doua fază în care imperativul nostru trebuie să fie de a nu abandona poporul afgan, de a nu abandona femeile afgane, de a nu abandona tinerii afgani, de a nu-i abandona pe toţi cei care în toţi aceşti ani au arătat o mare dorinţă de evoluţie, de schimbare", a adăugat el.

Alături de SUA, Turcia, Marea Britanie şi Germania, Italia a fost una din cele mai angajate cinci ţări în cadrul misiunii 'Resolute Support' a NATO.

Ultimul contingent italian, format din câteva zeci de militari, a părăsit la sfârşitul lunii iunie Herat, provincie din vestul Afganistanului.

Conform Ministerului italian al Apărării, 723 de soldaţi italieni au fost răniţi şi 53 au murit, dintr-un total de 50.000 de militari desfăşuraţi în ultimii 20 de ani în Afganistan.

Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#Afganistan, #afgani, #Italia, #UE, #evacuare afgani , #stiri internationale