Jeff Bezos anunta ca se retrage din functia de CEO al Amazon. Ce functie va avea in cadrul companiei pe care a fondat-o

Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:34
2186 citiri
Jeff Bezos anunta ca se retrage din functia de CEO al Amazon. Ce functie va avea in cadrul companiei pe care a fondat-o

Jeff Bezos se va retrage in acest an din functia de director general al grupului Amazon.com, iar seful diviziei cloud, Andy Jassy, va deveni CEO. Bezos va deveni presedinte executiv al consiliului de administratie al Amazon, transmite CNBC.

Bezos a infiintat Amazon in 1994 si de atunci a transformat libraria online intr-un mega grup de comert electronic cu acoperire globala intr-o serie de categorii diferite, de la gadgeturi la produse alimentare si pana la streaming.

Sub conducerea lui Bezos, Amazon a depasit o valoare de piata de 1.000 de miliarde de dolari, in ianuarie anul trecut, iar in prezent valoreaza mai mult de 1.600 de miliarde de dolari.

Actiunile Amazon au crescut marti cu aproximativ 1% dupa inchiderea tranzactiilor, in urma rezultatelorfinanciare si informatiilor raportate de companie. Actiunile companiei s-au apreciat aproximativ 4% in 2020 si au crescut cu aproape 70% in ultimele 12 luni.

Un alt succesor pentru Bezos

Compania a pastrat secretul privind planurile de succesiune la conducerea sa, desi analistii au speculat ca Jassy va fi succesorul lui Bezos.

Jassy s-a alaturat Amazon in 1997 si a condus echipa cloud a serviciilor web Amazon (AWS) de la inceputurile sale.

AWS continua sa generezea o mare parte din profitul Amazon.

"Sunt incantat sa anunt ca in trimestrul trei voi deveni presedintele executiv al consiliului de administratie al Amazon si Andy Jassy va deveni CEO", a spus Bezos intr-o scrisoare adresata angajatilor.

"In rolul de presedinte executiv, intentionez sa-mi concentrez energiile si atentia asupra noilor produse si initiativelor timpurii.

Andy este bine cunoscut in cadrul companiei si a fost la Amazon aproape atat timp cat am fost si eu. Va fi un lider remarcabil si are increderea mea deplina".

Stirea a venit odata cu publicarea, pentru prima oara, a unor venituri trimestriale de 100 de miliarde de dolari. AWS a realizat o crestere a veniturilor de 28% in trimestrul patru. Aproximativ 52% din venitul operational Amazon a fost atribuit AWS, pana in octombrie 2020.

Jassy va trebui sa conduca Amazon in contextul ingrijorarilor antitrust ale autoritatilor de reglementare. In octombrie, dupa o investigatie de 16 luni asupra practicilor concurentiale la mari companii de tehnologie, intre care Amazon, o subcomisie juridica din Camera Reprezentantilor a ajuns la concluzia ca Amazon, Apple, Facebook si Google se bucura de o puterede monopol.

Vanzarile trimestriale ale Amazon au depasi 100 de miliarde de dolari

Vanzarile Amazon.com Inc au depasit pentru prima data 100 miliarde de dolari, in trimestrul patru din 2020, dupa ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a dus la cresterea cererii pentru serviciile celui mai mare retailer online global, transmit Xinhua si Reuters.

Vanzarile nete ale Amazon au urcat cu 44% in ultimele trei luni din 2020, la 125,6 miliarde de dolari, depasind estimarile analistilor, de 119,7 miliarde de dolari. Dupa inchiderea Bursei de la New York actiunile Amazon au urcat cu aproape 1%.

In acest trimestru, vanzarile nete ar urma sa se situeze intre 100 si 106 miliarde de dolari.

In trimestrul patru din 2020, profitul operational a urcat la 6,9 miliarde de dolari, de la 3,9 miliarde de dolari in ultimele trei luni din 2019, in timp ce profitul net a ajuns la 7,2 miliarde de dolari, de la 3,3 miliarde de dolari in perioada similara din 2019.

Pe ansamblul anului trecut, vanzarile companiei au urcat cu 38%, la 386,1 miliarde de dolari, comparativ cu 280,5 miliarde de dolari in 2019, in timp ce profitul net a crescut la 21,3 miliarde de dolari, de la 11,6 miliarde de dolari in 2019.

Amazon se confrunta, de asemenea, cu plangeri antitrust in UE.

Bezos va ramane implicat in proiectele Amazon

Bezos a declarat ca va ramane implicat in proiecte importante ale Amazon, dar va avea, de asemenea, mai mult timp pentru a se concentra pe Bezos Earth Fund, compania sa de nave spatiale Blue Origin, The Washington Post si Amazon Day 1 Fund.

"Oricat de mult mai dansez step in birou, sunt incantat de aceasta tranzitie. Milioane de clienti depind de noi pentru serviciile noastre si mai mult de un milion de angajati depind de noi pentru mijloacele lor de trai. A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profunda si care te consuma. Cand ai o astfel de responsabilitate, este greu sa acorzi atentie oricarui alt lucru", a spus Bezos in anuntul sau intern.

Citeste si:
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Noul preşedinte ales al PNL Florin Cîţu a afirmat că şefia Camerei Deputaţilor va rămâne deocamdată la liberali şi va fi propus cineva interimar, după ce Ludovic Orban a anunţat că va...
Sursa: Ziare.com