Joe Biden sustine ca "America s-a intors" in NATO: "Statele Unite sunt hotarate sa reia relatiile cu Europa"

Sambata, 20 Februarie 2021, ora 07:20
2553 citiri
Joe Biden sustine ca "America s-a intors" in NATO: "Statele Unite sunt hotarate sa reia relatiile cu Europa"

Presedintele american Joe Biden a promis vineri, 19 februarie, sa refaca ceea ce a numit relatiile "tensionate" cu aliatii europeni si din NATO, dupa politica externa "America first" a predecesorului sau Donald Trump, afirmand ca "un atac impotriva unuia este un atac impotriva tuturor", transmite CNBC.

Intr-un discurs sustinut la Conferinta pentru Securitate de la Munich, care are loc anual, Biden a spus ca "statele Unite isi vor recastiga pozitia de lider de incredere", spunand audientei virtuale "America s-a intors".

"Stiu, stiu ca tensiunile din anii trecuti au pus la incercare relatia noastra transatlantica, dar Statele Unite sunt hotarate sa reia relatiile cu Europa", a afirmat Biden, fara sa faca referire la presedintele Donald Trump.

"Parteneriatele noastre au rezistat si s-au dezvoltat de-a lungul anilor pentru ca isi au radacinile in valorile noastre democratice comune. Nu este ceva care se poate tranzactiona. Nu sunt extractive. Sunt construite pe o viziune de viitor in care fiecare voce conteaza", a spus Biden.

Presedintele a mai afirmat ca Statele Unite sunt dedicate in totalitate aliantei militare NATO.

"Un atac impotriva unuia este un atac impotriva tuturor. Acestea este un angajament de nezdruncinat", a spus Biden, referindu-se la clauza de aparare reciproca a nATO, cunoscuta ca Articolul 5.

Pana in prezent, alianta formata din 30 de membri a invocat Articolul 5 numai o data, in apararea Statelor Unite in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Remarcile lui Trump au avut loc dupa debutul administratiei sale la reuniunea ministrilor Apararii din NATO din aceasta saptamana.

Secretarul Apararii Lloyd Austin a reiterat angajamentul Washingtonului fata de cea mai puternica alianta militara din lume si pentru o abordare mai coordonata fata de securitatea globala.

Trump i-a criticat frecvent pe membrii NATO pe parcursul presedintiei sale si a avertizat ca va retrage SUA din alianta, unul dintre motive fiind contributiile insuficiente ale celorlalte state membre la bugetul acesteia.

Citeste si:
Rusia amenință cu ruperea relațiilor diplomatice cu SUA: Care este motivul acestei reacții dure a Moscovei
Rusia amenință cu ruperea relațiilor diplomatice cu SUA: Care este motivul acestei reacții dure a Moscovei
Fareed Zakaria a examinat în cadrul emisiunii sale Global Public Square de la televiziunea americană CNN escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite. El a luat un interviu lui Dmitri...
Discuţii cu Rusia fără rezultat - urmează escaladarea?
Discuţii cu Rusia fără rezultat - urmează escaladarea?
Discuţiile dintre Rusia şi occident nu au produs o detensionare a conflictului legat de Ucraina. Experţi de la Kiev se aşteaptă ca Rusia să provoace o escaladare, în timp ce Moscova...