Lavrov, noi amenintari la adresa Uniunii Europene: "Rusia va reactiona dur, dar proportional, la orice provocari"

Luni, 24 Mai 2021, ora 18:29
5284 citiri
Lavrov, noi amenintari la adresa Uniunii Europene: "Rusia va reactiona dur, dar proportional, la orice provocari"
Serghei Lavrov. FOTO Hepta

In relatia Rusiei cu Uniunea Europeana nu va exista joc la o singura poarta, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, avertizand totodata Bruxellesul ca "la orice fel de provocari, pasi neprietenosi, vom reactiona in continuare - daca va fi necesar - intr-un mod dur, dar proportional", potrivit agentiei de presa TASS.

"Nu o data am spus ca relatiile noastre cu UE s-au redus la minimum", a afirmat seful diplomatiei ruse intr-un amplu interviu aparut in editia de luni a saptamanalului "Argumenti i Fakti", din care TASS a publicat mai multe fragmente. El a acuzat Bruxellesul ca a distrus in 2014, "cu propriile maini, arhitectura de cooperare creata timp de doua decenii, la presiunea SUA".

Relatiile dintre Rusia si UE, pe de o parte, si dintre Rusia si SUA, pe de alta, s-au deteriorat ca urmare a anexarii peninsulei ucrainene Crimeea in 2014 de catre Moscova, care a incalcat astfel practic Actul Final de la Helsinki din 1975, ale carui principii fundamentale stau la baza arhitecturii europene de securitate, intre care inviolabilitatea granitelor si integritatea teritoriala a statelor, potrivit observatorilor.

Moscova respinge ideea de "rapt teritorial" si pretinde ca Crimeea s-a alipit in mod legal la Rusia in urma unui referendum la care majoritatea populatiei din peninsula - peste 90% - si-ar fi exprimat dorinta in acest sens.

In ceea ce priveste deteriorarea relatiilor cu UE, "nu a fost alegerea noastra", afirma Lavrov. "Mai mult, am incercat intotdeauna in mod constant sa propunem Uniunii Europene o cooperare reciproc avantajoasa in domeniile intereselor convergente. Din pacate, multe dintre acestea au fost pur si simplu lasate in sertar de birocratia europeana", a spus el.

"Linia politica a UE de descurajare a Rusiei se amplifica. Continua o ingerinta deschisa in afacerile interne ale tarii noastre, ca de exemplu in cazul lui Aleksei Navalnii. Sunt extinse sanctiunile unilaterale impotriva unor cetateni si entitati juridice ruse. Se inmultesc acuzatiile nefondate la adresa noastra", a declarat Lavrov in interviul pentru "Argumenti i Fakti", postat integral pe site-ul oficial al Ministerului de Externe rus.

"Ultima 'noutate' este promovarea de catre UE a unei noi triade de principii in relatiile cu Rusia, primele doua vizand 'riposta' si 'descurajarea', iar al treilea - 'interactiunea' -, care se limiteaza exclusiv la subiecte de interes pentru UE", a afirmat ministrul rus.

Eveniment Quarterly Report

Propagandiștii Kremlinului sugerează o lovitură cu muniții cu dispersie asupra unui stat membru NATO
Propagandiștii Kremlinului sugerează o lovitură cu muniții cu dispersie asupra unui stat membru NATO
Propagandistul Kremlinului, Vladimir Soloviov, a sugerat că Moscova ar putea ataca Țările de Jos, stat membru, cu bombe cu dispersie. Soloviov, una dintre cele mai cunoscute personalități...
Volodimir Zelenski, despre integrarea Ucrainei în UE: „Este doar o chestiune de timp”
Volodimir Zelenski, despre integrarea Ucrainei în UE: „Este doar o chestiune de timp”
Preşedintele Volodimir Zelenski a spus luni seara, în discursul video adresat compatrioţilor, că Ucraina va deveni în mod sigur membră a Uniunii Europene, concluzia fiind formulată după o...
#Serghei Lavrov, #Rusia, #Uniunea Europeana, #amenintari , #stiri internationale