Analiza controversata a expertilor. Leonardo da Vinci nu ar fi autorul operei "Batalia de la Anghiari''

Joi, 08 Octombrie 2020, ora 05:30
8235 citiri
Analiza controversata a expertilor. Leonardo da Vinci nu ar fi autorul operei "Batalia de la Anghiari''
Foto: Twitter/World Heritage

De mai bine un secol pasionatii de arta cauta celebra fresca disparuta atribuita lui Leonardo da Vinci "Batalia de la Anghiari''. Insa o echipa de experti si-a anuntat miercuri concluziile unei analize cu privire la celebra fresca reprodusa si de Peter Paul Rubens: conform acestora, geniul renascentist nu a pictat niciodata aceasta fresca, transmite DPA.

Fresca sarbatoreste victoria din secolul XV a Republicii Florentine impotriva milanezilor si o lunga perioada de vreme s-a crezut ca ar fi ascunsa dupa un zid, in Palazzo Vecchio, din Florenta. Zidul nu a putut fi daramat pentru a verifica daca fresca se afla intr-adevar acolo pentru ca a fost acoperit cu o alta fresca de valoare inestimabila, despre o alta batalie, opera a pictorului si arhitectului Girogio Vasari.

"Leonardo nu a pictat niciodata aceasta batalie pe zid, aceasta este concluzia noastra", a declarat Francesca Fiorani, istoric al artei de la Universitatea din Virginia, cu ocazia unei conferinte organizata la Galeriile Uffizi din Florenta.

Fiorani a precizat ca Leonardo nu a facut decat unele schite si studii pregatitoare pentru fresca de dimensiuni mari ce i-a fost comandata la inceputul secolului XVI. Exista insemnari cu privire la materialele furnizate pictorului in legatura cu munca pe care o depunea, iar "aceste materiale nu erau necesare pentru pictarea bataliei, ci pentru pregatirea zidului (pentru pictare)", a mai adaugat ea.

"Pregatirea zidului nu a decurs bine, si totul s-a oprit acolo", a sustinut Francesca Fiorani.

Fiorani a prezentat o noua lucrare academica asupra controverselor din jurul frescei "Batalia de la Anghiari", la care a contribuit alaturi de alti cativa experti internationali. Ei au anuntat ca au demontat definitiv teoriile cercetatorului italian Maurizio Seracini, care in 2012 ajungea pe prima pagina a ziarelor cu afirmatia ca a gasit fresca pierduta.

Maurizio Seracini a dat niste mici gauri in fresca "Batalia de la Marciano", pictata de Vasari in Palazzo Vecchio, si a anuntat ca a gasit urme ale unui pigment negru similar celui folosit de Leonardo pentru a picta "Mona Lisa" pe peretele din spatele frescei lui Vasari, alimentand teoriile ca fresca pe care ar fi pictat-o Leonardo ar fi fost ascunsa in spatele frescei lui Vasari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#Leonardo da Vinci, #batalia de la anghiari, #experti, #analiza , #stiri internationale