India a gasit solutia pentru locuinte ieftine: casele 3D

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 05:04
5564 citiri
India a gasit solutia pentru locuinte ieftine: casele 3D

Prima casa din India ridicata cu ajutorul unei imprimante 3D poate oferi, potrivit expertilor din domeniul locativ, solutia la criza de locuinte la preturi accesibile cu care se confrunta tara, tehnologia utilizata fiind mai rapida, mai ieftina si mai eficienta in comparatie cu metodele traditionale de constructie, relateaza miercuri Thomson Reuters Foundation.

Casa fara etaj, cu un diametru de aproximativ 56 de metri patrati, a fost construita de Tvasta Manufacturing Solutions din orasul Chennai din sudul Indiei, in colaborare cu Terwilliger Center for Innovation in Shelter din cadrul organizatiei Habitat for Humanity.

O astfel de casa poate fi construita in doar cinci zile si poate fi personalizata, tehnologia fiind astfel adecvata atat pentru programul guvernamental pentru locuinte la preturi accesibile, cat si pentru relocarea in caz de dezastre, dupa cum a declarat Adithya Jain, cofondator al Tvasta si director executiv.

"Constructia traditionala este lenta si consumatoare de timp, iar oamenii ajung din ce in ce mai des sa fie exclusi pe masura ce accesibilitatea este limitata, sau sa se multumeasca cu locuinte de calitate inferioara", a declarat Jain pentru Thomson Reuters Foundation.

"O casa accesibila nu trebuie sa fie de calitate inferioara. Cu imprimarea 3D putem asigura locuinte de buna calitate, care sunt accesibile si rezistente la dezastre precum cutremure si cicloane, la care oamenii din case de calitate inferioara sunt mai vulnerabili", a precizat el.

Imprimarea 3D pe scara larga castiga teren in intreaga lume, unele proiecte producand o casa in doar 24 de ore de tiparire, la doar cateva mii de dolari.

Spre deosebire de alte utilizari ale imprimarii 3D - cum ar fi dispozitivele medicale - procesul, cunoscut si sub denumirea de fabricare aditiva, foloseste de obicei un anumit tip de beton cu uscare rapida, turnat cu precizie de un dispozitiv controlat cu ajutorul computerului.

Aproximativ o duzina de companii construiesc locuinte prin tiparire 3D la nivel mondial, estimandu-se ca piata globala a constructiilor imprimate 3D va creste la peste 1,5 miliarde de dolari pana in 2024, potrivit unui studiu al companiei de studii de piata Research and Markets.

Tehnologia Tvasta, dezvoltata in India, nu doar ca reduce timpul necesar constructiei ci si deseurile rezultate si este cu aproximativ 30% mai ieftina decat metodele traditionale de constructie, a spus Jain.

De asemenea, casele sunt concepute pentru a rezista conditiilor meteorologice tropicale din India. "Asadar, nu exista doar o amprenta de carbon mai mica in timpul procesului de constructie, ci si pe durata de viata a casei", a precizat el.

Tvasta face parte dintr-un incubator de startup-uri al Ministerului pentru Locuinte si Afacerilor Urbane din India, care incurajeaza utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru a solutiona penuria de locuinte accesibile.

Guvernul premierului indian Narendra Modi s-a angajat sa creeze 20 de milioane de unitati de locuinte urbane noi si 30 de milioane de locuinte rurale pana in anul 2022 in cadrul schemei "Housing for All" ("Locuinte pentru Toti"). Insa implementarea a trenat, dupa cum sustin activistii.

Respectarea termenelor si oferirea asigurarii ca persoanele care au nevoie de case le pot obtine la un pret accesibil reprezinta o "provocare imensa", dupa cum a declarat intr-o interventie video ministrul indian al Finantelor, Nirmala Sitharaman, la inaugurarea de marti a casei Tvasta.

"Locuintele conventionale necesita timp, materiale, logistica, transportul materialelor si asa mai departe. Dar daca aceasta tehnologie poate produce locuinte in diferite locatii in cinci zile pentru fiecare casa, atingerea obiectivului nu va fi o mare provocare", a spus ea.

"Fara indoiala, India are nevoie de astfel de solutii", a adaugat oficialul.

Exista aproape un milion de persoane fara adapost in mediul urban in India, conform datelor recensamantului, cu toate ca organizatiile caritabile estimeaza ca numarul real ar fi de trei ori mai mare.

Aproximativ 65 de milioane de persoane traiesc in mahalalele din India, care au devenit focare de cazuri de coronavirus.

Crearea de locuinte la preturi accesibile pentru a combate inegalitatile este o modalitate prin care guvernele pot ajuta economiile sa isi revina dupa criza provocata de noul coronavirus, potrivit economistilor.

Implementarea pe scara larga si adoptarea tehnologiei de imprimare 3D "ar putea contribui in mod semnificativ la reducerea decalajului locativ din India", a declarat Anoop Nambiar, directorul reprezentantei din aceasta tara al Terwilliger Center for Innovation in Shelter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
#casa 3D, #imprimanta 3D, #India, #criza locuinte , #stiri internationale