Ziare.com

Mafia columbiana se reprofileaza: aur in loc de cocaina

de Brandusa Stefanescu
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:16

   

Mafia columbiana se reprofileaza: aur in loc de cocaina
Minele ilegale de aur, cu consecinte importante asupra mediului, au inlocuit cultivarea de coca drept principala sursa de venituri a mafiei columbiene. Milioane de oameni au fost dati afara din propriile case, ca urmare a acestui fapt.

Mafia columbiana cauta noi modalitati de sporire a profiturilor. In 8 dintre provinciile Columbiei, minele de aur ilegale au inlocuit plantatiile de coca drept principala sursa de venit. Minele aduc un profit mai mare dat fiind faptul ca pretul aurului a urcat la niveluri foarte mari in ultimii ani, noteaza Deutsche Welle.

Investitiile facute de mafie sunt considerabile. Mituirea autoritatilor locale si a angajatilor diverselor companii sunt doar o parte din investitii. Companii perfect legale colaboreaza la noua intreprindere ilegala columbiana, fie in mod voluntar fie ca urmare a amenintarilor.

"Mineritul ilegal este noul trafic cu droguri", a declarat ministrul columbian al mediului. "Atat gherilele de extrema stanga cat si cele de extrema dreapta isi finanteaza astfel operatiunile".

Cei mai afectati de aceasta situatie sunt indigenii din teritoriile respective. "paradoxal, acele regiuni care sunt mai bogate decat altele ca materii prime sunt si mai afectate de saracie si expulzari", a explicat reprezentantul indigenilor columbieni.

In primele luni ale acestui an, aproape 9000 de indigeni au fost expulzati de pe teritoriile proprii - ca rezultat direct al activitatilor de mienerit in zonele respective.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2218 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor