Bruxellesul cere transparenţă din partea Varşoviei după ce mai mulți migranţi au fost găsiți morţi la frontiera Poloniei cu Belarus

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 23:44
1851 citiri
Bruxellesul cere transparenţă din partea Varşoviei după ce mai mulți migranţi au fost găsiți morţi la frontiera Poloniei cu Belarus

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reclamat luni "transparenţă" din partea Varşoviei cu privire la decesele unor migranţi la frontiera cu Belarus, considerând "total inacceptabil faptul că mor oameni la frontierele externe" ale UE, notează AFP.

Responsabila suedeză a indicat că a încercat fără succes să discute cu ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, adăugând că joi seară va merge la Varşovia şi speră să îl întâlnească.

"Sunt foarte îngrijorată de faptul că (...) cinci persoane au murit la frontiera" polono-belarusă, a spus ea.

În ultimele luni, mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă frontiera UE dinspre Belarus în Letonia, Lituania şi Polonia. UE acuză Belarus că a orchestrat afluxul de migranţi ca represalii la sancţiunile impuse de cei 27 în urma represiunii opoziţiei de către regimul de la Minsk.

"Trebuie să ajutăm Polonia să îşi protejeze frontierele, dar este, de asemenea, important să împiedicăm oamenii să îşi piardă viaţa la aceste frontiere, iar acestea sunt probleme pe care trebuie să le discutăm", a declarat Ylva Johansson într-o discuţie cu jurnaliştii.

"Este total inacceptabil că mor oameni la frontierele noastre externe", a subliniat ea.

"Aş vrea să aflu mai multe despre ce s-a întâmplat", a spus ea. "Este important să existe transparenţă (...) Este cu adevărat important să anchetăm, autorităţile poloneze au spus că vor face asta", a indicat comisarul european.

Ea a denunţat încă o dată un "act de agresiune" din partea regimului belarus condus de Aleksandr Lukaşenko.

Ministrul polonez de interne a recomandat luni extinderea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera cu Belarusul, afirmând că mulţi migranţi care o traversează au legături cu "grupuri radicale sau criminale".

ONG-urile critică această stare de urgenţă, care le împiedică să ajute migranţii şi interzice accesul tuturor nerezidenţilor, inclusiv al jurnaliştilor. De asemenea, activiştii acuză Polonia că practică respingeri, împiedicând migranţii să depună cereri de azil şi obligându-i să se întoarcă în Belarus.

Citeste si:
Trei români cu COVID-19 aflați în stare critică, transferaţi în Polonia
Trei români cu COVID-19 aflați în stare critică, transferaţi în Polonia
Ministerul Sănătăţii a informat că în cursul zilei de joi, 21 octombrie, trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în stare critică, sunt transferaţi în Polonia. Este vorba...
Opt egipteni și sirieni au fost prinși în timp ce încercau să treacă Dunărea cu o barcă gonflabilă
Opt egipteni și sirieni au fost prinși în timp ce încercau să treacă Dunărea cu o barcă gonflabilă
Poliţiştii de frontieră de la Porțile de Fier II au depistat opt egipteni şi sirieni care au traversat fluviul Dunărea cu ajutorul unei ambarcaţiuni gonflabile pentru a intra ilegal în...
Sursa: AGERPRES