VIDEO 75.000 de oameni din Sri Lanka au fost evacuati din calea ciclonului Burevi

Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 16:32
2042 citiri
VIDEO 75.000 de oameni din Sri Lanka au fost evacuati din calea ciclonului Burevi
FOTO Twitter

Sri Lanka a dispus evacuarea a 75.000 de persoane din locuinte situate pe coasta de est a tarii, unde se prognozeaza ca va lovi miercuri seara ciclonul tropical Burevi, insotit de viteze ale vantului de 90 km/h, relateaza Reuters.

Ciclonul ar putea afecta cladirile din zonele costiere si liniile de inalta tensiune si exista riscul de a se forma viituri, a anuntat serviciul pentru gestionarea situatiilor de urgenta din insula, care a sfatuit locuitorii aflati in apropiere de traiectoria furtunii sa ramana in spatii inchise.

"Pana in aceasta seara sau noapte, ciclonul va atinge zona de uscat", a spus Athula Karunanayake, seful departamentului de meteorologie, adaugand ca vantul ar putea ajunge la 80-90 km/h. "In unele zone vor fi peste 200 mm de ploaie", a precizat el.

Persoanele evacuate, din districtul Trincomalee care, potrivit prognozelor, va fi cel mai afectat, au fost adapostite in 237 de centre pana la trecerea ciclonului, au indicat reprezentantii serviciului pentru situatii de urgenta.

Anuradha Yahampath, guvernatorul provinciei estice unde se afla Trincomalee, a declarat ca unele persoane se opun masurilor de evacuare. "Fac apel la oameni sa mearga in aceste tabere de indata ce pot", a transmis guvernatorul prin intermediul media locale. "Am intalnit mai devreme cativa dintre pescari. Sunt constienti de situatie, dar inca nu sunt pregatiti sa-si paraseasca locuintele", a spus oficialul.

Autoritatile din provinciile nordice si estice, unde traiesc milioane de persoane, au dispus inchiderea scolilor cel putin pana vineri.

Ciclonul va continua sa inainteze pana joi in directie nord-vestica, a precizat Athula Karunanayake, de la departamentul de meteorologie.

Potrivit prognozelor, Burevi va ajunge in sudul Indiei pana vineri dimineata, au indicat meteorologii indieni, care se asteapta insa ca ciclonul sa provoace mai putine daune in acele regiuni.

Forta Nationala de Reactie la Dezastre Naturale (NDRF) din India a anuntat marti seara ca a trimis 26 de echipe in statele Tamil Nadu si Kerala din sudul tarii. "Suntem pregatiti pentru ciclon", a scris miercuri pe Twitter directorul general al NDRF, Shri SN Pradhan.

Departamentul de meteorologie din India a plasat in alerta rosie mai multe zone din aceste doua state si a suspendat activitatile de pescuit in anumite sectoare pana vineri.

Burevi este al doilea fenomen meteorologic de acest tip care ameninta regiunea in decurs de o saptamana.

Sri Lanka, India si Bangladesh sunt afectate constant de ploi torentiale si furtuni violente, soldate cu victime si pagube materiale in fiecare an, in special in perioada musonului.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#sri lanka, #ciclon Burevi, #oameni evacuati , #stiri internationale