Ministru francez, pe fondul tensiunilor rasiste din SUA: Omorati-i inainte sa creasca?

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 22:30
5524 citiri
Ministru francez, pe fondul tensiunilor rasiste din SUA: Omorati-i inainte sa creasca?
Foto: Elle

Ministrul francez al Justitiei, Christiane Taubira, a postat marti pe un site de socializare mai multe comentarii dure cu privire la uciderea unor tineri de culoare din SUA, in contextul cazului Ferguson.

Reactia oficialului francez de culoare a venit in contextul violentelor izbucnite in America, marti, drept protest fata de decizia instantei SUA de a renunta la acuzatiile aduse unui ofiter de politie care a ucis un tanar de culoare, Michael Brown, in luna august.

"Omorati-i inainte sa creasca?", a scris pe Twittter ministrul Christiane Taubira, citand un vers din melodia lui Bob Marley, "I shot the sheriff", informeaza RFI.

"Trayvon Martin, in varsta de 17, ucis in februarie 2012 in Florida de un barbat inarmat care l-a considerat 'suspect' si Tamir Rice, un adolescent de 12 ani care a fost ucis de un politist in timp ce se juca cu un pistol de jucarie, in Cleveland Ohio", a adaugat ministrul francez al Justitiei.

"Ce varsta va avea urmatorul? 12 luni?", a intrebat ironic demnitarul francez.

Taubira si-a continuat mesajul acid spunand ca "acelasi lucru s-ar putea intampla si in cazul copiilor afro-americani".

"Anumite clisee inca persista, anumite prejudecati care pot crea reflexe teribile", continua ministrul francez al Justitiei.

Reactia vine in contextul in care si Taubira s-a confruntat cu situatii rasiste in Franta. Din spusele sale reiese ca a primit frecvent mesaje de ura din cauza culorii pielii, astfel ca recentele incidente care au la baza cazuri de rasism i-au intarit convingerile, arata publicatia citata.

Revolta in America: Confruntari intre politie si manifestanti

Ample proteste de strada, devenite pe alocuri violente, au avut loc marti in SUA dupa ce un juriu a decis sa nu puna sub acuzare un politist care a impuscat mortal, in luna august, un adolescent de culoare.

Oamenii sunt revoltati de ceea ce considera a fi discriminarea politiei fata de persoanele de culoare.

Protestele, initial localizate in Ferguson, statul Missouri, unde a fost ucis Michael Brown, s-au raspandit si in orasele importante ale tarii, New York, Chicago, Seattle si Los Angeles.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ministru francez reactie proteste SUA, #ministru francez acuzatii rasism , #stiri internationale