Aleksei Navalnii si-a anuntat revenirea in Rusia. "Putin le spune servitorilor sai sa faca totul ca sa nu ma intorc"

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 12:46
2306 citiri
Aleksei Navalnii si-a anuntat revenirea in Rusia. "Putin le spune servitorilor sai sa faca totul ca sa nu ma intorc"

Opozantul rus Aleksei Navalnii a anuntat miercuri ca va reveni duminica, 17 ianuarie, in Rusia, dupa aproape cinci luni de convalescenta in Germania dupa ce a fost otravit, relateaza Reuters, AFP si Interfax.

Intr-un mesaj postat pe Instagram, Aleksei Navalnii scrie ca acum este complet refacut si considera ca este timpul sa se intoarca in Rusia in pofida amenintarilor de ordin penal care il asteapta in tara sa.

"Am supravietuit. Si acum (presedintele rus Vladimir) Putin, care a ordonat asasinarea mea, le spune servitorilor sai sa faca totul ca sa nu ma intorc", a declarat opozantul de 44 de ani intr-un videoclip publicat pe pagina sa de Instagram, adaugand ca si-a luat bilet la un avion de linie pentru 17 ianuarie.

Aleksei Navalnii a fost transferat in august 2020 in Germania, la spitalul Charite din Berlin, dupa ce i se facuse rau la bordul unui avion care il aducea din Siberia la Moscova.

Germania, sprijinita de aliatii sai, a afirmat ca opozantul presedintelui rus a fost victima unei otraviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Autoritatile ruse a negat orice implicare in incident.

"Nu mi-am pus niciodata intrebarea daca 'sa revin sau nu' in Rusia. Pur si simplu pentru ca eu nu am plecat. M-am trezit in Germania, unde am ajuns cu avion sanitar la reanimare dintr-un singur motiv: ei au incercat sa ma ucida", a spus opozantul rus in postarea sa.

"Servitorii (presedintelui rus Vladimir Putin) actioneaza ca de obicei, fabricand toate piesele unor noi urmariri penale impotriva mea. Dar nu-mi pasa ce vor face. Rusia este tara mea, Moscova este orasul meu si ii simt lipsa", a continuat Navalnii.

Potrivit documentelor judiciare aparute marti, autoritatile ruse cer plasarea in detentie a lui Navalnii, acuzandu-l ca ar fi incalcat eliberarea conditionata care i-a fost acordata dupa o condamnare in 2014.

Autoritatea penitenciara rusa (FSIN) i-a ordonat luna trecuta lui Navalnii sa se intoarca imediat din Germania si sa se prezinte la biroul FSIN din Moscova, altfel riscand sa fie incarcerat.

Citeste si:
Mandat de arestare pe numele lui Oleg Navalnîi, fratele liderului politic încarcerat în Rusia. Ce acuzații i se aduc
Mandat de arestare pe numele lui Oleg Navalnîi, fratele liderului politic încarcerat în Rusia. Ce acuzații i se aduc
Rusia a emis miercuri, 26 ianuarie, un mandat de arestare pe numele fratele opozantului Aleksei Navalnîi, Oleg Navalnîi, acuzat că a încălcat condiţiile unei pedepse cu suspendare,...
Amenințări militare antiapusene fără precedent
Amenințări militare antiapusene fără precedent
Rusia lui Putin își continuă zăngănitul de arme, lătratul belicos la lună și scrâșnitul din dinți. A mai dislocat noi forțe în cantități redutabile spre frontierele ucrainene....