Navalnii sustine ca s-a gasit noviciok si pe corpul sau si solicita Moscovei sa ii dea hainele inapoi, care ar fi "o proba vitala" / "M-au trimis complet gol in Germania"

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 17:30
2908 citiri
Navalnii sustine ca s-a gasit noviciok si pe corpul sau si solicita Moscovei sa ii dea hainele inapoi, care ar fi "o proba vitala" / "M-au trimis complet gol in Germania"
Foto: Twitter/Deschide.MD

Opozantul rus Aleksei Navalnii a anuntat luni ca noviciok a fost gasit atat in organismul sau, cat si pe corpul sau, si a cerut Moscovei sa-i restituie imbracamintea pe care o purta in ziua in care a fost otravit - o "proba vitala", reateaza AFP.

"Inainte de a fi autorizat sa fiu adus in Germania, ei mi-au luat toate hainele si m-au trimis complet gol. Avand in vedere ca s-a gasit noviciok pe corpul meu si ca o metoda de infectare prin contact este foarte probabila, hainele mele sunt o proba materiala foarte importanta", a scris pe blog Navalnii, care se afla in prezent in convalescenta intr-un spital la Berlin.

"Cer ca hainele sa fie atent ambalate intr-un sac de plastic si sa-mi fie inapoiate", adauga opozantul.

"Iubirea vindeca"

Navalnii, caruia i s-a facut rau in timpul unui zbor in Rusia, la 29 august, a fost internat mai intai intr-o institutie din Siberia, dupa care a fost transferat in Germania, unde s-a conchis ca a fost otravit cu noviciok - un agent neurotoxic conceput de catre specialisti sovietici in scopuri militare.

Moscova a respins aceasta posibilitate, in pofida concluziilor in acest sens ale unor laboratoare - german, francez si suedez.

Potrivit sustinatorilor lui Navalnii, urme de noviciok au fost gasite pe o sticla de apa luata din camera de hotel la care a stat in Siberia.

Navalnii a luat luni in deradere verificari preliminare efectuate de Politia rusa a Transporturilor, din cauza spitalizarii sale, dupa ce i s-a facut rau in avion, insa fara a deschide o ancheta oficiala.

Este "ca si cum as fi cazut intr-un supermarket si mi-as fi rupt piciorul".

Politia a anuntat, la randul sau, intr-un comunicat, ca investigatiile "continua" si ca a interogat pana in prezent "aproximativ 200 de persoane" care s-au aflat in contact cu Navalnii sau care au fost martore ale sejurului sau in Siberia.

Politia a anuntat ca a trimis cereri de asistenta juridica Germaniei, Frantei si Suediei, care au ramas "fara raspuns".

O purtatoare de cuvant a opozantului, Kira Iarmis, a apreciat intr-un mesaj postat pe twitter ca "Ministerul rus de Interne face totu pentru a ascunde crima si nu pentru a o solutiona".

Ea anunta ca a fost convocata de catre Politia Transporturilor la interogatoriu si ca si-a anuntat intentia de a nu se prezenta, acuzand autoritatile ca tataganeaza procedurile, cu scopul de a nu deschide o ancheta penala.

Ivan Jdanov, un membru al echipei opozantului Kremlinului, a confirmat ca Politia rusa a transporturilor a convocat-o, intre altii pe purtatoarea de cuvant a lui Navalnii la interogatoriu in cadrul anchetei prealabile.

Termenul de 30 de zile al deschiderii unei anchete cu privire la un caz penal a trecut, iar persoanele convocate nu intentioneaza sa se prezinte, a precizat Jdanov.

Intr-o noua postare pe Instagram, Navalnii i-a adus un omagiu sotiei sale, Iulia, care in timpul celor trei saptamani cat s-a aflat in coma, "venea sa vorbeasca, sa canta cantece, sa puna muzica".

"Acum stiu sigur, multumita experientei mele, ca iubirea vindeca si readuce la viata", scrie el.

Citește și:
Recompensa anunțată de o companie de la Moscova pentru rusul care va distruge un tanc fabricat în Occident
Recompensa anunțată de o companie de la Moscova pentru rusul care va distruge un tanc fabricat în Occident
O companie rusă anunţă că va oferi cinci milioane de ruble (72.000 de dolari) în numerar primilor soldaţi care distrug sau capturează tancuri de fabricaţie occidentală în Ucraina, după...
Un elicopter folosit de Vladimir Putin a aterizat forțat pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Kremlinul neagă că ar exista victime
Un elicopter folosit de Vladimir Putin a aterizat forțat pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Kremlinul neagă că ar exista victime
Pe aeroportul din Moscova s-ar fi prăbușit un elicopter cu care sunt transportați oficiali de rang înalt ai Federației Ruse. Vineri, 27 ianuarie, a avut loc un incident cu un elicopter Mi-8...