Ne asteapta miscari de strada in 2012?

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 10:37
2669 citiri
Ne asteapta miscari de strada in 2012?

Valul global de proteste nascut in 2011 se va extinde si in 2012? Manifestatiile nascute pe strazile din Tunisia si care au ajuns pana pe Wall Street s-au stins o data cu noul an sau in 2012 vom avea parte de o ascensiune a nemultumirii populare?

Raspunsurile la aceste intrebari, scrie Al Jazeera, sunt alarmante, dar previzibile: vom asista la o centralizare tot mai mare a suprimarii protestelor, si un val de legi in intreaga lume, fie tari dezvoltate sau emergente, care vor restrictiona drepturile omului. Dar vom asista si la o reactie importanta a oamenilor obisnuiti.

Suntem martori, in acest moment, scrie publicatia citata, la o problema pe care fanii globalizarii neoliberale nu au mentionat-o nicidata: puterea capitalului globalizat de a deteriora sever autoritatea guvernelor democratic alese. Din perspectiva intereselor globale ale corporatiilor, societatile inchise, precum China, sunt mai bune pentru afaceri decat democratiile, cu sindicatele lor, cu protectia drepturilor omului si presa robusta.

In intreaga lume, respingerea protestelor are trasaturi similare, ceea ce sugereaza ca statul si actorii corporati invata "cele mai bune practici" de reprimare a nemultumirilor, mentinand insa o fatada democratica.

In Marea Britanie, spre exemplu, politia a incercat sa obtina posibilitatea de a folosi proiectile de 30 de centimetri impotriva protestatarilor pasnici; dupa protestele anti-austeritate din vara, politia metropolitana a cerut puterea de a monitoriza conturile de pe retelele de socializare si smartphone-urile; in plus, sub protectia Jocurilor Olimpice de anul acesta, armata britanica isi instaleaza o baza uriasa in Londra, unde vor opera fortele speciale SAS.

In Israel, protestele de tip "Occupy" au fost intampinate cu violenta de politie, si arestari la intamplare. In ambele tari, si nu numai, exista vointa pentru impunerea unor noi legi care sa impiedice asocierea si sa criminalizeze disidenta.

In SUA, o lege aprobata in decembrie ii permite presedintelui sa suspende procesul cetatenilor americani, sa ii retina pe termen nedefinit si sa aprobe tortura. Nu trebuie sa fim surprinsi daca legislatie similara va aparea si in alte democratii.

In acelasi timp, are loc o inarmare a fortelor de securitate cu arme sofisticate si echipament de protectie, si se apeleaza tot mai mult la mercenari pentru a reprima protestele.

Insa toate aceste masuri impotriva miscarilor protestatare la nivel global nu au deocamdata succes- nici macar in China, unde taranii au manifestat intr-o neasteptata izbucnire de manie la adresa guvernului. Oamenii se folosesc de tehnologie pentru a arata ca nu sunt interesati sa se angajeze in conflicte, ci isi doresc, mai mutl decat orice, democratie si autonomie economica. Aceste dorinte sunt in conflict direct cu interesele capitalului global si ale guvernelor care s-au obisnuit sa opereze fara a fi controlate de cetateni.

Este de asteptat ca acest conflict sa ia proportii dramatice in 2012.

A.I.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Occupy Wall Street, #miscari protest, #miscari protest 2012 , #stiri internationale
Comentarii