Netanyahu respinge acuzatiile ca si-ar incita sustinatorii la violenta. Semnal de alarma tras de Shin Bet

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 19:01
2174 citiri
Netanyahu respinge acuzatiile ca si-ar incita sustinatorii la violenta. Semnal de alarma tras de Shin Bet
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului FOTO Facebook/ Benjamin Netanyahu

Premierul israelian la final de mandat Benjamin Netanyahu, acuzat ca incearca sa-i intimideze pe sustinatorii unui posibil guvern de coalitie care doreste sa-l inlature la putere, a negat duminica orice "incitare la violenta", intr-un climat politic tensionat care ingrijoreaza pana si serviciile de securitate locale, relateaza AFP.

Sambata seara, seful Shin Bet, serviciul israelian de informatii interne, Nadav Argaman, a iesit din tacerea sa obisnuita pentru a avertiza impotriva "unei amplificari a discursurilor care incita la violenta, in special pe retelele sociale".

El i-a indemnat pe responsabilii politici din toate partidele "sa faca apel in mod clar la incheierea acestui discurs", care poate fi "inteles de anumite persoane sau anumite grupuri ca un permis pentru comiterea de violente" care pot merge pana la "rani mortale".

O parte a presei locale a perceput duminica acest comentariu ca un avertisment pentru premierul la final de mandat Benjamin Netanyahu, care face in prezent presiuni asupra deputatilor pentru a-i convinge sa renunte la sprijinul pentru proiectul guvernului de coalitie condus de rivalul sau, centristul Yair Lapid.

"Exista o linie foarte fragila intre critica politica si incitarea la violenta (...) si nu se poate spune ca, atunci cand critica vine de la dreapta, este vorba despre incitare la violenta, si ca, atunci cand ea vine de la stanga, este o utilizare justificata a libertatii de expresie", s-a aparat duminica Netanyahu, in fata membrilor partidului sau, Likud.

"Condamn orice incitare la violenta", a adaugat el, calificand astfel de apeluri drept "ilegitime".

Netanyahu a estimat ca este tinta unei campanii "chiar mai grave" indreptate impotriva lui si a apropiatilor lui si a calificat drept "guvern de stanga periculos" coalitia eterogena formata de Yair Lapid impreuna cu doua partide de stanga, doua de centru si trei de dreapta (printre care si Yamina, dreapta radicala nationalista) si formatiunea araba islamista Raam.

Votul de incredere in Parlament, ultima etapa pentru oficializarea acestui prim guvern fara Benjamin Netanyahu de 12 ani, ar putea avea loc miercuri, 9 iunie, sau luni, 14 iunie, potrivit media israeliene.

In ultimele zile, sustinatorii premierului la final de mandat au organizat proteste in fata domiciliilor mai multor membri ai partidului Yamina, condus de Naftali Bennett, care ar urma sa preia primul sefia guvernului in baza termenilor unui acord de impartire a puterii semnat cu Yair Lapid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
#Benjamin Netanyahu Israel, #alegeri, #Israel , #stiri internationale
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Lui Bibi ii sta bine linga prietenul lui Dragnea...