New York Times: Cuvantul "Negru" va fi folosit cu majuscula cand va desemna persoanele si culturile de origine africana

Joi, 02 Iulie 2020, ora 16:47
5175 citiri
New York Times: Cuvantul "Negru" va fi folosit cu majuscula cand va desemna persoanele si culturile de origine africana
Foto: Marginaliaetc.ro

Conducerea ziarului New York Times a anuntat, printr-o scrisoare publicata marti, ca de acum inainte va folosi cuvantul "Negru" cu majuscula atunci cand va denumi"persoanele si culturile de origine africana, atat din Statele Unite, cand si din afara lor". Schimbarea, se arata in scrisoare, survine pe fondul protestelor anti-rasism din ultimele saptamani si reflecta adaptarea la grafia folosita de "publicatiile afro-americane, precum si alte outlet-uri".

Cuvantul "alb" nu va suferi o modificare similara a grafiei deoarece, spun autorii scrisorii, "nu a existat nicio miscare comparativa inspre o adoptare pe scara larga a unei noi stilizari pentru alb, iar sentimentul ca alb descrie o cultura si istorie comune este mai slab."

Redam in continuare traducerea integrala a scrisorii publicate marti de The New York Times:

"Dragi Colegi,

La The New York Times, la fel ca in alte parti, protestele nationale impotriva rasismului si violentei politiei au demarat discutii asupra multor aspecte ale subiectelor pe care le acoperim. Un anume element a fost reinnoit ca punct focal al unei lungi dezbateri: grafia cu majuscula a termenului "Negru".

Am discutat cu mai mult de 100 de angajati pentru a le afla parerea, am analizat argumentele aduse de-a lungul multor ani si am consultat colegi din alte organizatii de stiri. Feedback-ul a fost nuantat si plin de consideratie, cu un larg spectru de opinii intre colegi avand cele mai variate biografii.

Pe baza acestor discutii, am decis sa adoptam schimbarea si sa incepem sa utilizam "Negru" pentru a descrie persoane si culturi de origine africana, atat in Statele Unite, cat si in afara lor. Credem ca aceasta stilizare transmite cel mai bine elemente de istorie si identitate comune si reflecta telul nostru de a fi respectuosi fata de toate persoanele si comunitatile despre care scriem.

Schimbarea va reflecta ceea ce multi cititori deja observa in alte locuri. The Associated Press si alte organizatii majore de stiri au adoptat recent noua grafie a termenului "Negru", care este de mult timp favorizata de catre publicatii afro-americane, precum si alte outlet-uri. Noua stilizare este, de asemenea, in concordanta cu tratamentul nostru in ceea ce priveste alti termeni rasiali sau etnici: Am decis recent sa folosim majuscula in "Nativ" si "Indigen", in timp ce alti termeni etnici precum "Asiatic-American" sau "Latino" au fost dintotdeauna scrise cu majuscula.

Vom pastra tratamentul minusculei pentru "alb". Desi exista o evidenta dezbatere asupra paralelismului, nu a existat nicio miscare comparativa inspre o adoptare pe scara larga a unei noi stilizari pentru "alb", iar sentimentul ca "alb" descrie o cultura si istorie comune este mai slab. Mai mult, "grupurile urii" (hate groups) si cei ce promoveaza suprematia alba (white supremacists) favorizeaza de multa vreme scrierea cu majuscula, ceea ce este in sine un motiv pentru a o evita.

Termenul "maro" ca descriere rasiala sau etnica ar trebui, de asemenea, sa ramana, in general, cu minuscula si sa fie folosit cu grija. "Maro" a fost utilizat pentru a descrie o paleta atat de disparata de persoane - Latini, Indigeni, Asiatici, Orientali - ca intelesul sau este adesea neclar pentru cititori. O descriere mai specifica este, in general, cea mai buna.

Schimbarea aplicata termenului "Negru" intra in vigoare din momentul anuntului; fragmentele relevante din ghidurile tipografice vor fi revizuite in zilele urmatoare. Cateva idei aditionale de retinut:

Atat "Negru", cat si alb ar trebui, in mod normal, utilizate ca adjective, nu ca substantive.

"Afro-American" ramane o alternativa acceptabila pentru Negrii din Statele Unite; ar trebui, in general, sa alegem termenul preferat de subiect.

In concordanta cu longevivele noastre ghiduri, ar trebui sa includem referinte la rasa sau etnia unei persoane doar atunci cand este pertinent, iar pertinenta este clara pentru cititori.

Aveti grija sa evitati presupunerea ca "alb" este strandardul (spre exemplu, prin a mentiona rasa unui Negru intr-o poveste, dar a nu specifica rasele celorlalti). Evitati, de asemenea, sa sugerati ca oricare rasa sau grup etnic ar fi monolitic in perspective sau pareri.

Multumim tuturor angajatilor care au impartasit pareri nuantate si pline de consideratie pe acest subiect complex si lui Mike Abrams, care a ajutat in ghidarea discutiilor si gandirii noastre.

- Dean [Baquet] si Phil [Corbett]"

Articol original: Uppercasing 'Black' Traducerea a fost realizata pentru Marginalia de Iuliana Petrescu, studenta la Universitatea Babes-Bolyai.

Articol publicat si pe marginaliaetc.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#New York Times , #stiri internationale
Comentarii
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5
TIcneala din "revolutia culturala' ...
Poza oranghutan
oranghutan
rank 5