Noul bombardier stealth al Chinei, H-20, poate ajunge pana in SUA doar pe hartie

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 21:55
11739 citiri
Noul bombardier stealth al Chinei, H-20, poate ajunge pana in SUA doar pe hartie
Bombardierul invizibil al Chinei H-20/China-arms.com

H-20 ar trebui sa fie un bombardier nuclear stealth chinez capabil sa ajunga pana in Statele Unite ale Americii. Proiectul suna frumos pentru chinezi, insa o analiza a acestuia arata ca aceste capabilitati sunt momentan irealizabile. Raman doar pe hartie.

Publicatia South China Morning Post (SCMP) precizeaza ca viitorul bombardier H-20, care va inlocui bombardierele H-6 modernizate constant de-a lungul deceniilor de China, va face ca Beijingul sa domine Pacificul, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

China a anuntat proiectul in 2016 si in urmatorii maximum doi ani ar trebui sa inceapa dezvoltarea.

Potrivit chinezilor, noul H-20 va avea o autonomie de zbor impresionanta de 12.000 de kilometri, ceea ce i-ar permite sa ajunga inclusiv pana in Hawaii, in Statele Unite ale Americii.

Mai mult, H-20, sustine Beijingul, va putea sa transporte o incarcatura de armament de 45 de tone. In comparatie, bombardierele americane B-52 Stratofortress si B-2 Spirit pot transporta o incarcatura de 35, respectiv 20 de tone.

H-20 va putea transporta atat rachete conventionale, rachete hipersonice, dar si rachete nucleare.

Inca de anul trecut, DefenseRomania a scris ca noul bombardier al Chinei respecta schema aerodinamica a "aripii zburatoare" si, ca doua picaturi de apa, seamana izbitor de mult cu avionul american B-2 Spirit.

Lucrurile stau foarte bine pe hartie pentru China, insa aceste capabilitati sunt greu de obtinut.

H-20, capacitati impresionante, dar greu de realizat

Potrivit celor de la Popular Mechanics, intr-o analiza semnata de Kyle Mizokami, expert in domeniul apararii pe subiectul China, Beijingul nu poate dezvolta un asemenea aparat.

Sursa citata precizeaza ca din punct de vedere tehnic aerodinamica avionului H-20 nu va permite bombardierului sa aiba o asemenea capacitate de 45 de tone de armament.

Totodata, dimensiunea nu i-ar permite sa transporte o cantitate atat de uriasa de combustibil incat sa poata transporta 45 de tone de armament pe o raza de 12.000 de kilometri.

Autorul admite ca Beijingul a "facut pasi mari in ultimii 30 de ani in ceea ce priveste tehnologia militara", dar pare putin probabil ca H-20 sa fie o "arma minune" a Chinei. Acesta nu contesta insa capacitatea ca viitorul bombardier stealth sa poata transporta arsenal nuclear.

Doua bombardiere B-52 americane au survolat Golful, intr-o demonstratie de forta fata de Iran

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Miniştrii apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologul chinez, Dong Jun, au purtat marţi, 16 aprilie, o convorbire în format de videoconferinţă. A fost prima după aproape un an şi...
Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Pilotul britanic Lando Norris (McLaren) va pleca din pole position în cursa de sprint din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Chinei, programată sâmbătă pe circuitul de la Shanghai....
#stiri internationale, #Pentagon, #Statele Unite Americii, #China, #Asia , #stiri internationale