NYT: Guvernul grec ar fi expulzat in secret peste o mie de refugiati in ultimele luni, abandonandu-i pe mare, in barci gonflabile

Luni, 17 August 2020, ora 17:55
4851 citiri
NYT: Guvernul grec ar fi expulzat in secret peste o mie de refugiati in ultimele luni, abandonandu-i pe mare, in barci gonflabile
Foto: Twitter/The Republic

Guvernul grec ar fi expulzat in secret peste 1.000 de refugiati de la granitele Europei in ultimele luni, majoritatea fiind abandonati in barci gonflabile sau plute, potrivit New York Times.

Oficialii greci ar fi abandonat, in largul marii, 1.072 de refugiati care cautau azil politic, din martie pana in prezent, potrivit unei analize a New York Times, citata in Digi24.

Sursele informatiei ar fi fost mai multi avertizori de integritate independenti, cercetatori, dar si paza de coasta a Turciei. O parte dintre naufragiati au supravietuit, povestind prin ce au trecut.

O profesoara din Siria, Najma al-Khatib, sustine ca oficialii greci au luat-o atat pe ea, cat si alte 22 de persoane, dintr-un centru de detentie din insula Rhodos, in 26 iulie, urmand sa ii abandoneze noaptea, pe o pluta fara carma si fara motor. Refugiatii au fost salvati de paza de coasta turca.

"Am fugit din Siria de frica bombardamentelor, dar cand mi s-a intamplat asta, mi-am dorit sa fi murit lovita de o bomba", a declarat al-Khatib pentru NYT.

Najma al-Khatib a declarat ca a ajuns in Turcia in noiembrie 2019, impreuna cu cei doi copii, de 14, respectiv 12 ani, fugind de armata siriana, dupa ce sotul ei a murit de cancer. Prima data cand au incercat sa ajunga in Grecia, contrabandistul care trebuia sa ii ajute nu a mai aparut, iar a doua oara a fost interceptata de autoritatile elene.

A treia incercare a fost cu noroc, ajungand in insula Rhodos. La scurt timp, au fost arestati de politie si plasati intr-un centru de detentie. In 26 iulie, politistii greci i-ar fi urcat intr-un autobuz, cu promisiunea ca vor fi transportati in Atena. Cu toate acestea, ar fi ajuns in mijlocul marii, pe doua plute, fiind salvati de paza de coasta turca.

Feras Fattouh, un tehnician de radiologie, refugiat din Siria de asemenea, a povestit ca politia greaca l-a arestat in 24 iulie, intr-un port din vestul Greciei. Sustine ca locuia legal in tara inca din noiembrie 2019, reusind sa demonstreze acest lucru cu documente. Dupa ce a fost arestat, ar fi fost jefuit si dus la 640 de kilometri de granita turca, inainte de a fi urcat intr-o barba, alaturi de alti 18 migranti, si trimis pe rau, in Turcia.

Guvernul grec neaga ca ar comite fapte ilegale, cu toate ca expulzarile refugiatilor sunt interzise prin legea internationala.

"Autoritatile din Grecia nu se angajeaza in activitati clandestine. Grecia are un istoric devenit pentru respectarea legii internationale, a convetiilor si protocoalelor. Acesta include si tratamentul corespunzator pentru refugiati si migranti", a spus Stelios Petsas, purtatorul de cuvant al guvernului grec.

"Aceste actiuni sunt total ilegale in toate aspectele lor sub legea internationala si europeana. Este un dezastru umanitar. Coronavirusul a reprezentat o fereastra de oportunitate pentru a inchide granitele nationale pentru toti cei indezirabili", a spus profesorul Francois Crepeau, expert in lege internationala si fost raportor special pentru drepturile migrantilor la ONU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
Obiceiul de a servi un pahar cu apă sau oricare alt lichid în timpul mesei este dăunător digestiei și siluetei! Nutriționiștii atrag atenția că, dacă bem apa în timp ce mâncăm, ne...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Grecia, #NYT, #migranti, #abandonati, #o mie, #apa, #larg , #stiri internationale