
Prima epidemie de Ebola din statul vest-african Guinea este responsabila de moartea a cel putin 59 de persoane si se raspandeste cu repeziciune in tarile invecinate, au avertizat, luni, agentiile internationale de sanatate.
Ministerul Sanatatii din Guinea a precizat ca majoritatea celor 80 de cazuri cunoscute se afla la zonele de granita cu Sierra Leone si Liberia, scrie New York Times.
Exista rapoarte privind pacienti cu simptome de Ebola in Sierra Leone si Liberia, insa deocamdata analizele nu au confirmat boala.
Printre victime se numara si personal medical ce a ingrijit primii pacienti. Boala a fost confirmata vinerea trecuta.
Majoritatea epidemiilor de Ebola au avut loc in tari central-africane pana acum. Prima, in 1976, in Zair, actualmente Republica Democrata Congo, a dus la moartea a 280 de persoane. Cea mai recenta, in Uganda, in 2012, a ucis aproximativ 50 de persoane.
Epidemia din Guinea are la baza ramura ce a aparut in Zair, cu o rata a mortalitatii de 90%. Moartea este provocata de febra si sangerare interna. Epidemiile apar in general la oameni dupa ce vanatorii mananca ramasitele unei maimute moarte de Ebola, care la randul sau a consumat fructe contaminate de lilieci, purtatorii bolii.
Insa locuitorii din Guinea consuma in mod traditional lilieci, asa ca este posibil ca boala sa fi ajuns direct la oameni. Odata oamenii infectati, virusul se raspandeste cu usurinta de la cei bolnavi sau morti, prin intermediul fluidelor corporale.
Epidemiile sunt tinute sub control prin izolarea bolnavilor si tratarea lor de catre persoane echipate cu manusi, masti, ochelari, salopete si alte echipamente de protectie.