O femeie din China si-a regasit fiul rapit dupa 30 de ani

Marti, 11 August 2020, ora 06:30
6425 citiri
O femeie din China si-a regasit fiul rapit dupa 30 de ani
FOTO Youtube/ South China Morning Post

O femeie din China si-a cautat vreme de treizeci de ani copilul care i-a fost rapit si vandut. Aproape cand pierduse orice urma de speranta, ea a primit telefonul mult asteptat, reintalnindu-si copilul pierdut.

In urma cu 30 de ani, tanara familie isi petrecea weekend-urile impreuna cu copilul lor ducandu-l la zoo sau in parcurile din orasul unde locuiau, Xi'an, capitala provinciei Shaanxi. In timpul saptamanii, cei doi mergeau la lucru, iar pe copil il duceau la gradinita pana dupa-amiaza cand, dupa lucru, il luau acasa. Intamplarea este relatata de BBC care a acordat spatiu editorial intregii povestii tulburatoare a regasirii.

Jingzhi lucra pe atunci la o companie de export de grane, iar in timpul verii pleca adeseori pentru cateva zile din oras in teritoriu, la furnizorii companiei, astfel ca atunci baiatul, Jia Jia, statea acasa cu tatal sau. Intr-una din aceste calatorii in interes de serviciu, femeia a primit un mesaj de la firma in care i s-a spus ca trebuie sa se intoarca in oras de indata. Asta se intampla in luna octombrie a anului 1988, pe atunci Jia Jia avea doi ani si opt luni.

Sotul i-a povestit lui Jingzhi ca ducandu-se sa il ia pe Jia Jia de la gradinita, oprindu-se mai apoi in drum spre casa la un mic hotel detinut de familie, l-a lasat singur pe copil doua minute si cand s-a intors Jia Jia nu mai era.

La aceea vreme, in China, traficul de copii devenise o problema. Autoritatile introdusesera inca din 1979 controlul strict al familiilor pentru a controla de fapt cresterea populatiei, astfel ca familiile aveau dreptul sa aiba doar un singur copil, iar in mediul rural, al doilea copil era permis doar daca acesta era de sex feminin.

Dupa rapirea copilului lor, Jingzhi a aflat ca de fapt era un adevarat fenomen, ca erau multe cazuri de copii rapiti, nu doar in orasul lor, astfel ca femeia a inceput sa lucreze cu organizatiile implicate in rezolvarea acestor cazuri. Mai mult, pentru ca fenomenul capatase amploare, in China se formase o adevarata retea de organizatii neguvernamentale raspandita in mai toate provinciile Chinei si care incercau sa ajute la rezolvarea acestor cazuri. Toti cei implicati in aceasta retea raspandeau flyere, afise, faceau tot ce se poate pentru a responsabiliza populatia, dar si pentru a face cunoscute cazurile de copii rapiti, si care nu erau putine.

Apoi, in 2009, guvernul chinez a realizat o baza de date in care cuplurile carora li se rapise copilul sau cazurile unor copii disparuti care ridicau suspiciuni ca ar fi putut fi rapiti si traficati sa fie inregistrati si astfel sa fie cunoscute. Acesta baza de date a fost un pas important care avea sa rezolve mii de cazuri de copii disparuti. Baza de date a reliefat un aspect, si anume ca in majoritatea cazurilor erau vorba despre copii de sex masculin. Cuplurile care cumparau copiii nu puteau avea copii, sau aveau fete si nu baieti, si majoritatea provenau din mediul rural.

In ultimii douazeci de ani, prin munca ei cu organizatia Baby Come Home, dar si alte organizatii, Jingzhi a reusit sa ajute ca 29 de copii sa fie salvati si sa revina in familiilor. Ea a povestit ca este foarte greu sa descrie sentimentul pe care l-a avut de fiecare data cand a ajutat la aceste reintalniri ale copiilor rapiti si salvati cu parintii lor.

Jingzhi a povestit jurnalistilor ca era dureros sa vada ca poate rezolva cazurilor altor copii, dar nu si cazul fiului ei rapit, dar vazand fericirea parintiilor care isi imbratisau copiii regasiti, se bucura sincer pentru ei. Traia cu speranta ca, intr-o zi, va trai si ea acest moment al regasirii.

Anul acesta, pe 10 mai, de Ziua mamei, Jingzhi a primit un telefon de la Serviciul Public al orasului Xi'an comunicandu-i-se ca baiatul ei Mao Yin, pe care il alintau Jia Jia a fost gasit. De fapt, in luna aprilie, primise o informatie anonima si o fotografie a unui barbat tanar care avea trasaturile baiatului ei. Jingzhi a dat fotografia politiei care folosind tehnicile de recunoastere facila l-au idendificat pe tanar ca locuind in orasul Chengdu, langa provincia Sichuan, la o distanta de 700 km. Politia l-a convins pe tanar sa isi faca testul DNA, iar rezultatul a venit pe 10 mai. Pozitiv. Urmatoarea saptamana, politia a lua probe de sange pentru un nou set de teste DNA, iar rezultatele au dovedit fara dubii - cei doi sunt mama si fiu.

Cautarea de 32 de ani si mai multe de 300 de piste false si sperante spulberate au luat sfarsit. Pentru ca Jingzhi a aparut foarte frecvent la televizor vorbind despre cazul ei, dar si despre problemele copiiilor rapiti, astfel ca cazul ei este unul foarte cunoscut de media.

Mai mult, China Central Television CCTV a mediatizat intalnirea live atunci cand Jia Jia a strabatut holul Serviciului Public Xi'an strigand "mama" si alergand in bratele ei. Intalnirea emotionata dintre mama si fiu plangand de emotia reintalnirii. Jingzhi a aflat ulterior ca Jia Jia fusese vandut unui cuplu din provincia Sichuan pentru 6,000 yuan (840 de dolari la aceea vreme) la un an dupa ce fusese rapit. Parintii adoptivi i-au dat numele de Gu Ningning, crescandu-l ca pe singurul lor copil. Baiatul a urmat scoala elementara, gimanziul si colegiul din orasul Chengdu. Persoana care i-a dat lui Jingzhi informatia care a dus la gasirea fiului rapit a preferat sa ramana anonima.

.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#China, #controlul populatiei, #rapire , #stiri internationale