OMS: Speranta de viata la nivel global a crescut cu 5 ani si jumatate

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 00:00
4753 citiri
OMS: Speranta de viata la nivel global a crescut cu 5 ani si jumatate

Speranta de viata la nivel global a crescut cu 5 ani si jumatate in intervalul 2000-2016, a precizat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), subliniind ca discrepantele dinte tarile cu venituri mari si cele sarace persista, potrivit AFP.

In timp ce speranta de viata pentru o persoana nascuta in 2000 era de 66,5 ani, o persoana care a venit pe lume in 2016 poate spera sa traiasca pana la varsta de 72 de ani, precizeaza OMS cu ocazia publicarii statisticilor mondiale din domeniul sanatatii.

Aceasta crestere a sperantei de viata se explica partial prin scaderea spectaculoasa a numarului de decese in randul copiilor mai mici de cinci ani, in special in Africa Subsahariana, unde au fost inregistrate progrese in lupta impotriva malariei, rujeolei si a altor boli transmisibile, potrivit OMS.

Speranta de viata a crescut si datorita progreselor realizate in domeniul luptei impotriva SIDA, care a facut ravagii in mare parte din Africa in anii 1990.

Persista insa diferente importante in ceea ce priveste speranta de viata in tarile dezvoltate comparativ cu cele in curs de dezvoltare.

In statele cu venituri mici, speranta de viata este mai mica cu 18,1 ani in comparatie cu cea din statele cu venituri mari.

Statisticile mondiale privind sanatatea realizate de OMS au fost anul acesta defalcate, pentru prima data, pe sexe.

Potrivit datelor OMS, la nastere, numarul baietilor il depaseste pe cel al fetelor. Anul acesta, in lume, ar trebui sa se nasca circa 73 de milioane de baieti si 68 de milioane de fete, potrivit OMS.

Speranta de viata in cazul femeilor este insa mai ridicata (74,2 ani) in comparatie cu speranta de viata in cazul barbatilor (69,8 ani).

Raportul prezinta diferentele existente in ceea ce priveste cauzele de deces in cazul barbatilor si al femeilor: unele dintre acestea sunt biologice, altele sunt influentate de factori de mediu si sociali, iar altele de disponibilitatea serviciilor de sanatate si modalitatea de utilizare a acestora.

Astfel, ''in cazul in care barbatii si femeile se confrunta cu aceeasi boala, constatam deseori ca barbatii apeleaza mai putin la serviciile de asistenta medicala decat femeile'', precizeaza OMS. In tarile in care exista epidemie de HIV generalizata, spre exemplu, barbatii sunt mai putini dispusi sa-si faca un test de depistare a bolii decat femeile.

Speranta de viata mai mica in cazul barbatilor se explica si prin faptul ca ratele de mortalitate prin suicid la nivel global sunt cu 75% mai mari in cazul barbatilor in comparatie cu cele ale femeilor, in 2016.

De asemenea, ''ratele de mortalitate prin accidente rutiere sunt de peste doua ori mai ridicate in cazul barbatilor decat in cel al femeilor cu varste de peste 15 ani, iar ratele de mortalitate provocate de omucideri sunt de patru ori mai ridicate in randul barbatilor decat in randul femeilor'', a aratat OMS.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#speranta viata crestere , #stiri internationale