Raport privind inegalităţile pe planetă: bogaţii tot mai prosperi, săracii tot mai suferinzi. Europa, zona cea mai puţin perturbată de adâncirea inechităților

Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 02:00
4311 citiri
Raport privind inegalităţile pe planetă: bogaţii tot mai prosperi, săracii tot mai suferinzi. Europa, zona cea mai puţin perturbată de adâncirea inechităților
Inegalitățile sociale s-au adânci pe timpul Pandemiei

Potrivit unui raport publicat marţi, 7 decembrie, de Laboratorul inegalităţilor mondiale (World Inequality Lab), pandemia a însemnat pentru cei bogaţi o ocazie de a câștiga şi mai mulţi bani, iar celor săraci le-a agravat situaţia. Din 1995, procentul deținut de miliardari a crescut de la unu la sută la trei procente, potrivit Raportului mondial asupra inegalității.

„Această creștere a fost exacerbată în timpul pandemiei de Covid. De fapt, 2020 a marcat cea mai abruptă creștere a cotei de avere a miliardarilor la nivel mondial înregistrată”, se arată în document.

Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America latină sunt, potrivit raportului, regiunile cu cele mai mari inegalităţi. În ultimii 25 de ani averile celor bogaţi s-au triplat. Doar anul trecut patrimoniul acestui grup favorizat a crescut cu 3600 de miliarde de dolari. Ceea ce echivalează cu cheltuielile anuale din domeniul sănătăţii ale tuturor ţărilor din lume.

La fiecare 17 ore un nou individ intră în cercul miliardarilor, deja în număr de 2755 pe planetă. Fenomenul îmbogăţirii celor bogaţi este vizibil şi în Franţa unde 500 de mari averi sunt echivalentul a 30 la sută din produsul intern brut. Ceea ce înseamnă că acest club restrâns este de trei ori mai bogat azi decât era acum zece ani.

Primii 0,01% cei mai bogați indivizi - cei 520.000 de oameni care au cel puțin 19 milioane de dolari - dețin acum 11% din averea lumii, cu un punct procentual în creștere față de 2020, arată raportul. Între timp, ponderea averii globale deținute de miliardari a crescut de la 1% în 1995 la 3% în 2021.

Saltul vine în timp ce guvernele din întreaga lume au turnat bani în economiile lor pentru a atenua durerea economică creată de opririle din cauza pandemiei. Dar acei bani au crescut, de asemenea, prețurile acțiunilor și valorile imobiliare, adăugând la bogăția persoanelor cu cele mai bune venituri.

În cursul secolului trecut, spun specialiștii, inegalităţile au fost în recul, printre altele datorită celor două războaie mondiale, a crizei economice din 1929 şi a prosperităţii înregistrată după 1968. Tendinţa s-a inversat însă după 1983 pe fondul unui val de liberalizări.

În contextul acestui tablou deprimant, Europa rămâne totuşi zona cea mai puţin perturbată de adâncirea inegalităţilor. Un motiv în plus pentru a crede în acest proiect comunitar în cadrul căruia statele au şi o politică socială.

Un alt fenomen menţionat în raportul publicat de Laboratorul inegalităţilor mondiale este sărăcirea statelor în paralel cu creşterea patrimoniului privat. În anii următori probabil că va lua amploare dezbaterea în jurul impozitării mai severe a celor bogaţi. Utopia potrivit căreia ploaia de bani care cade peste cei bogaţi s-ar revărsa sub formă de mici şiroaie constante şi asupra celor săraci nu mai este credibilă.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#raport inegalitati, #bogati, #saraci, #pandemie , #stiri internationale