Papa Francisc: Pandemia de COVID-19 este cea mai recenta criza. Fortele pietei si politicile economice de dispersare nu reusesc sa produca beneficiile sociale pretinse de sustinatorii lor

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 07:58
2343 citiri
Papa Francisc: Pandemia de COVID-19 este cea mai recenta criza. Fortele pietei si politicile economice de dispersare nu reusesc sa produca beneficiile sociale pretinse de sustinatorii lor

Papa Francisc a afirmat duminica faptul ca pandemia de COVID-19 este cea mai recenta criza care dovedeste ca doar fortele pietei si politicile economice de tip "trickle-down" nu au reusit sa produca beneficiile sociale pretinse de sustinatorii lor, transmite Reuters.

Politicile economice "de dispersare" (trickle-down) constau in acordarea de facilitati fiscale marilor corporatii si detinatorilor de averi mari, in ideea ca efectul acestora se va dispersa la nivelul intregii societati.

Intr-o scrisoare papala (enciclica) pe tema fraternitatii umane, Francisc a afirmat si ca proprietatea privata nu poate fi considerata un drept absolut in toate cazurile in care unii traiesc extravagant in timp ce altii nu au nimic.

Numita "Fratelli Tutti" (Frati cu totii), scrisoarea a fost criticata pentru ca nu foloseste un limbaj incluziv, dupa ce a fost anuntata luna trecuta.

In italiana, Fratelli inseamna frati, dar cuvantul este folosit si pentru frati si surori. Vaticanul a anuntat ca termenul a fost preluat din recomandarile scrise de Sf. Francisc de Assisi in secolul 13 catre adeptii sai si ca nu poate fi modificat.

Papa afirma in primul rand al scrisorii de 86 de pagini ca Sf Francisc "s-a adresat asa fratilor si surorilor sale" in acest fel. In document, Papa foloseste termenul "barbati si femei" de 15 ori si se refera de mai multe ori la apararea drepturilor si demnitatii femeilor.

Scrisorile papale sunt cea mai autoritara forma de scriere papala, dar nu sunt infailibile.

Enciclica semnata de Francisc sambata, la Assisi, se refera la fraternitate, imigratie, decalajul dintre saraci si bogati, nedreptatile economice si sociale, dezechilibrele din asistenta medicala si agravarea polarizarii politice in multe tari.

Papa s-a referit in mod direct la economia de disipare, teoria preferata de conservatori potrivit careia facilitatile fiscale si alte stimulente acordate majrilor companii si bogatilor sunt benefice in final restului societatii, prin investitii si crearea de locuri de munca.

"Au fost cei care ne-ar fi facut sa credem ca libertatea pietei a fost suficienta pentru a mentine totul in siguranta (dupa impactul pandemiei)", a scris el.

Francisc a denuntat "aceasta dogma a credintei neoliberale" care recurge la "teoriile magice ale raspandirii"sau dispersarii"... ca fiind singura solutie la problemele societatii". O politica economica buna, a spus el, "face posibila crearea de locuri de munca si nu reducerea acestora".

Criza financiara 2007-2008 a fost o oportunitate de schimbare ratata, producand in schimb "o libertate sporita pentru cei cu adevarat puternici, care gasesc intotdeauna o modalitate de a scapa nevatamati". Societatea trebuie sa se confrunte cu "efectele distructive ale imperiului banilor".

Francisc a repetat apelurile anterioare pentru redistribuirea bogatiei pentru a-i ajuta pe cei mai saraci si pentru un acces mai echitabil al tuturor la resursele naturale.

"Dreptul la proprietate privata poate fi considerat doar un drept natural secundar, derivat din principiul destinatiei universale a bunurilor create", a spus el.

Un oficial al Vaticanului a spus ca papa se refera la cei cu o bogatie masiva.

Papa a scris ca credinta primilor crestini - "daca unei persoane ii lipseste ceea ce este necesar pentru a trai cu demnitate, este pentru ca o alta persoana detine acel lucru" - era inca valabila.

Cei care au mult trebuie "sa il administreze spre binele tuturor", iar natiunile bogate sunt obligate sa imparta bogatia cu cei saraci. Dar el a spus ca "cu siguranta nu propune un universalism autoritar si abstract".

Unii catolici ultra-traditionalisti l-au acuzat pe Francisc ca sustine in secret un complot pentru un "guvern mondial unic", o teorie a conspiratiei demontata.

Fara a numi tari sau oameni, Francisc a condamnat politicienii care "cauta popularitate apeland la cele mai rudimentare si mai egoiste inclinatii" sau care adopta politici de "ura si teama fata de alte natiuni".

Referindu-se la rasism, o problema cheie in Statele Unite in urma miscarii Black Lives Matter, Francis a spus: "Rasismul este un virus care se transforma rapid si, in loc sa dispara, se ascunde si pandeste in asteptare".

Papa a reluat un apel pentru abolirea armelor nucleare si a pedeapsei cu moartea, pozitii care au fost atacate de catolicii conservatori, in special in Statele Unite.

Citeste si:
Avertismentul dur al ministrului german al Sănătății: ”Germanii vor fi vaccinați, vindecați sau morți până la sfârșitul iernii”
Avertismentul dur al ministrului german al Sănătății: ”Germanii vor fi vaccinați, vindecați sau morți până la sfârșitul iernii”
Cetăţenii germani vor fi ''vaccinaţi, vindecaţi sau morţi'' până la sfâşitul acestei ierni din cauza înmulţirii cazurilor de COVID-19, a avertizat luni ministrul german al sănătăţii,...
Doza booster a vaccinului anti-Covid, administrată în fiecare iarnă. Medic: ”Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă”
Doza booster a vaccinului anti-Covid, administrată în fiecare iarnă. Medic: ”Ar putea fi o variantă cel puţin pentru următoarea perioadă”
Medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, nu exclude varianta ca dozele booster de vaccin anti-Covid să fie necesare în fiecare iarnă. Medicul...