Parlamentul European deschide calea pentru finantarea planului de relansare al UE

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 22:19
2327 citiri
Parlamentul European deschide calea pentru finantarea planului de relansare al UE
Sursa: Pixabay

Parlamentul European a reafirmat, in cadrul unui vot derulat miercuri, necesitatea de a introduce noi surse de venituri in bugetul UE, o etapa cruciala pentru autorizarea Uniunii Europene de a se imprumuta de pe piete si pentru a pune in aplicare planul de ralansare in valoare de 750 de miliarde de euro decis de cele 27 de state membre, relateaza AFP.

Intr-un aviz adoptat cu o larga majoritate in sesiune plenara, eurodeputatii au confirmat principiul extinderii surselor de finantare ale UE pentru a acoperi "cel putin" costurile legate de planul de relansare, in contextul in care chiar detaliile si calendarul exact al acestor masuri fac obiectul unor negocieri aprige intre PE si statele membre.

In cadrul unui summit maraton din iulie, Cei 27 s-au pus de acord asupra unui plan de relansare economica de 750 de miliarde de euro, care prevedea ca UE sa se doteze cu noi surse de venit pentru a nu creste contributiile statelor membre.

Aceasta unda verde a eurodeputatilor va reprezenta chiar baza juridica care va permite Comisiei Europene sa se imprumute de pe piete pentru a finanta acest plan, "Next Generation EU", creand pentru prima data o datorie comuna.

Votul, consultativ dar necesar, al PE deschide calea pentru o decizie a Consiliului European si va permite inceperea ratificarii sale in cele 27 state UE, un proces implicand, in functie de tara, un vot al parlamentelor nationale si/sau regionale.

Obiectivul europenilor este de a incheia acest proces de ratificari nationale pana la sfarsitul anului, pentru ca el sa intre in vigoare, dupa cum este prevazut, in ianuarie 2021.

"Este o decizie istorica! Timp de 32 de ani, UE nu a dispus de nicio resursa proprie", si-a exprimat satisfactia pentru AFP eurodeputatul Jose Manuel Fernandes, din grupul Partidului Popular European (PPE), co-raportor al textului, recunoscand totusi ca evaluarea pistelor pentru crearea de noi venituri "va necesita timp".

In prezent o singura taxa privind plasticul nereciclabil este programata, de la 1 ianuarie 2021, dar la modul general ea se dovedeste a fi cu totul insuficienta.

PE cere deci un angajament "constrangator" privind noi surse de venituri: o taxa pe carbon (sau un mecanism de ajustare a emisiilor de carbon la frontiere), o revizie a pietei europene a carbonului (sistemul de schimb al cotelor de emisii), taxa pentru gigantii din sectorul digital si taxa asupra tranzactiilor financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#Parlamentul European, #Comisia Europeana, #relansare ue, #economie, #international , #stiri internationale