UPDATE FOTO Atac la Paris in fata fostului sediu Charlie Hebdo. Principalul suspect, un tanar de 18 ani, "isi asuma fapta"

Sambata, 26 Septembrie 2020, ora 14:46
15911 citiri
UPDATE FOTO Atac la Paris in fata fostului sediu Charlie Hebdo. Principalul suspect, un tanar de 18 ani, "isi asuma fapta"
FOTO: Hepta

Doua persoane au fost injunghiate in fata fostelor birouri ale publicatiei de satira Charlie Hebdo din Paris, in dimineata zilei de vineri, 25 septembrie. Atacul vine la cateva zile dupa amenintarile Al Quaeda la adresa jurnalistilor care au publicat caricaturi la adresa Profetului Mahomed. Suspectul principal este un tanar pakistanez de 18 ani.

Ziare.com a prezentat in regim livetext evolutia evenimentelor din Paris.

UPDATE 26 septembrie, 14:40 In custodia politiei, principalul suspect "si-a asumat fapta", a aflat sambata AFP din surse apropiate anchetei. El "isi asuma actul pe care il plaseaza in contextul republicarii caricaturilor (n.r. din saptamanalul Charlie Hebdo) cu care nu este de acord", a adaugat una dintre aceste surse.

Potrivit informatiilor obtinute de Le Figaro, barbatul a recunoscut faptele chiar inainte de inceperea audierii sale, care ar trebui sa dureze 96 de ore cu ajutorul unui interpret, ca parte a anchetei deschise pentru "tentativa de crima in legatura cu o intreprindere terorista" si o "asociatie terorista criminala ". In timpul custodiei sale, suspectul ar fi recunoscut chiar foarte repede dimensiunea " politica " a actiunii sale, relateaza Le Monde, citat de Le Figaro. Cu toate acestea, componenta religioasa a motivatiilor sale trebuie inca cercetata.

UPDATE 26 septembrie, 12:16 Cel de-al doilea suspect a iesit de sub custodia politiei, a declarat o sursa judiciara pentru AFP, potrivit Le Figaro.

Principalul suspect, arestat pe Place de la Bastille la scurt timp dupa atacul care s-a soldat cu doi raniti grav, era inca in arest sambata dimineata, alaturi de cel putin alti cinci barbati. Acesti barbati pakistanezi au impartit aceeasi casa cu suspectul principal, potrivit informatiilor Le Figaro.

UPDATE 23:01 Nicio reactie din partea lui Emmanuel Macron astazi, 25 septembrie. Intrebat de jurnalistii AFP, Palatul Elysee a transmis vineri seara ca presedintele Macron nu va vorbi despre acest subiect, transmite Le Figaro.

Principalul suspect nu a prezentat "niciun semn de radicalizare" in timpul ingrijirii sale in sistemul de asistenta sociala pentru copii, a declarat consiliul departamental din Val-d'Oise. "Aceasta persoana, care isi revendica minoritatea, fusese ingrijita de la sosirea sa in Franta in august 2018", indica departamentul intr-un comunicat de presa.

"Am dat instructiuni pentru intarirea protejarii sinagogilor in acest weekend" pentru Yom Kippur, ziua sfanta a iudaismului si care va fi sarbatorita de duminica seara pana luni seara, anunta Gerald Darmanin, ministrul de Interne.

UPDATE 22.25 Atacul cu arma alba de la Paris soldat vineri cu doi raniti constituie "in mod clar un act de terorism islamist", a declarat ministrul de Interne Gerald Darmanin pe canalul France 2, relateaza AFP si dpa. "Este strada unde era Charlie Hebdo, este modul de operare al teroristilor islamisti, evident, sunt putine indoieli, este un nou atac sangeros impotriva tarii noastre", a adaugat ministrul. Darmanin a mai spus ca a cerut politiei sa analizeze daca nu cumva amenintarea actelor teroriste comise pe strada a fost subestimata.

France Presse a relatat recent ca inca cinci persoane au fost arestate preventiv in cadrul anchetei, citand surse judiciare. Suspectii, toti barbati, au fost arestati cu prilejul unei razii din suburbia pariziana Pantin. In prezent, in custodia politiei se afla sapte suspecti in legatura cu acest atac. In atacul de vineri au fost raniti doi jurnalisti, angajati ai companiei Premieres Lignes, care se aflau intr-o pauza de fumat.

UPDATE 19.10 Le Figaro transmite imagini de la arestarea unuia dintre suspecti. Primarul Parisului condamna cu "fermitate" acest "atac terorist josnic": "Condamn in termenii cei mai fermi atacul terorist ticalos care a avut loc in afara fostului sediu Charlie Hebdo. Vreau sa ofer sprijinul meu deplin victimelor, familiilor si colegilor lor. Multumesc fortelor de ordine si ajutorului mobilizat la fata locului ", a declarat Anne Hidalgo, care a vizitat arondismentul 11 din Paris alaturi de prim-ministru si ministrul de interne.

UPDATE 17.57 Principalul faptas este un tanar pakistanez de 18 ani. Potrivit informatiilor Le Figaro, el nu a fost pana acum cunoscut serviciilor specializate pentru radicalizare. Acesta va fi cercetat pentru "tentativa de asasinat in legatura cu o intreprindere terorista" si "asociere criminala terorista". Al doilea suspect, arestat pentru ca a aparut intr-un videoclip RATP langa atacator, nu pare sa aiba nicio legatura cu cazul.

UPDATE 17.40 "Inca o data Republica este lovita. Dar, ca ieri, ea va putea sa arate puterea valorilor sale si fermitatea raspunsului ei. Imi exprim toata solidaritatea fata de victime si familiile lor si sprijinul meu pentru fortele de securitate", a scris presedintele Frantei, Francois Hollande, intr-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 16.25 Premierul francez a dat declaratii presei la fata locului: "Mai intai am vrut sa-mi arat solidaritatea fata de familiile victimelor si colegii de lucru ai acestor doi jurnalisti. Serviciile de securitate si salvare au intervenit foarte repede pentru a-si indeplini misiunea. Acest atac s-a intamplat intr-un loc simbolic, in acelasi timp in care se desfasoara procesul atacurilor revoltatoare de la Charlie Hebdo. Aceasta este o oportunitate pentru guvern sa-si exprime atasamentul fata de libertatea presei, sa afirme natiunii mobilizarea noastra deplina. "

Intrebat despre starea victimelor, premierul a raspuns ca acestea sunt in afara oricarui pericol.

16:16 Un martor spune ca atacatorul a fost urmarit de oamenii care au asistat la scena. Auzind tipete, martorul a iesit pe balcon. El a declarat pentru BFMTV: "Oamenii au venit sa-l ajute (n.r. pe barbatul injunghiat) si l-au purtat intr-o fabrica de laser alaturata. In tot acest timp, am vazut oameni iesind din birouri cu bare de fier si fugind dupa ceea ce am presupus ca este agresorul", transmite Le Figaro.

15:41 O angajata a Front Line, contactata de AFP, a marturisit ca doi dintre colegii ei au fost raniti in urma atacului.

"Doi colegi fumau tigari la parterul cladirii cladirii, pe strada. Am auzit tipete. M-am dus la fereastra si am vazut un coleg de-al meu, patat de sange, fiind urmarit de un barbat cu o maceta pe strada. Stim ca cei doi colegi ai nostri sunt raniti, dar nu stim mai multe pentru moment", a spus aceasta.

15:37 Un satar a fost gasit la intrarea in statia de metrou Richard Lenoir, transmite Le Figaro. Unul dintre suspecti l-ar fi pierdut cand a fugit spre metrou.

15:14 Primele raportari din teren spuneau ca patru persoane au fost ranite, dar politia a rectificat ulterior cifra la doua, scrie The Guardian.

15:06 O ancheta flagranta a fost deschisa pentru tentativa de asasinat, atribuita unei asociatii criminale teroriste.

Departamentele implicate in ancheta sunt Directia Regionala a Politiei Judiciare a Prefecturii Politiei din Paris (DRPJ) si Directia Generala a Securitatii Interne (DGSI).

15:03 La ora 13:30, un al doilea suspect a fost arestat langa statia de metrou Richard Lenoir de catre brigada retelei feroviare, potrivit informatiilor obtinute Le Figaro. Se spune ca barbatul ar fi de orgine indo-pakistaneza si ar fi mic de inaltime.

14:46 Cele doua persoane aflate in stare foarte grava, un barbat si o femeie, sunt producatori in cadrul agentiei de stiri First Lines, ale carei sedii sunt adiacente fostelor birouri ale Charlie Hebdo. Atacatorul a actionat pe strada Nicolas Appert, in fata biroului lor, cu ceea ce ar putea fi un satar, conform informatiilor colectate de Le Figaro.

14:31 O unitate de criza a fost deschisa la Ministerul de Interne, unde ministrul Gerald Darmanin a mers "urgent" cu premierul Jean Castex, scrie Le Figaro.

14:20 Un suspect a fost arestat pe treptele Operei Bastiliei. Acesta avea urme de sange pe haine. Atacul ar fi fost orchestrat de un singur barbat, astfel ca politia nu mai cauta in momentul de fata niciun complice, transmite Le Figaro.

Presa locala raporteaza ca toate scolile, cresele si centrele de ingrijire din zona au fost inchise.

La fata locului au ajuns si pompieri, politisti si soldati.

Viceprimarul Parisului, Emmanuel Gregoire, a declarat pe Twitter: "Un individ potential periculos este in prezent cautat de politie, fiti atenti si evitati zona Richard Lenoir".

Birourile revistei au fost scena unui atac terorist in 2015 cand 12 persoane au fost omorate.

Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
Cinci persoane au fost rănite de un urs. Victimele au vârste cuprinse între 10 şi 72 de ani VIDEO
Cinci persoane au fost rănite de un urs. Victimele au vârste cuprinse între 10 şi 72 de ani VIDEO
Un urs brun a ajuns duminică în oraşul slovac Liptovsky Mikulas, unde a rănit cinci persoane, relatează La Libre. Victimele au suferit muşcături şi zgârieturi, a declarat duminică...
#Charlie Hebdo, #atac, #Paris , #stiri internationale