Pentagonul amana productia de serie a avionului F-35, din cauza simulatorului de lupta

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 11:44
3851 citiri
Pentagonul amana productia de serie a avionului F-35, din cauza simulatorului de lupta
F-35/ Pixabay

Pe 26 octombrie, agentia americana de stiri Bloomberg a informat ca Pentagonul a decis amanarea intrarii in productia de serie a avionului de lupta F-35, produs de Lockheed Martin, deoarece inca nu au fost efectuate testele de simulare a luptei, iar desfasurarea acestora nu poate fi incheiata pana la sfarsitul anului 2020.

Testarea, programata initial pentru 2017 si amanata ulterior pentru decembrie 2020, a fost reprogramata acum inca o data "din cauza problemelor de pregatire tehnica a activitatii". Atat testarea, cat si decizia de productie in serie "sunt programate in 2021", a declarat Jessica Maxwell, purtatorul de cuvant al sefului de achizitii al departamentului apararii, Ellen Lord, dupa cum scrie publicatia DefenseRomania.ro.

"Daca testele de lupta ar fi inceput in decembrie, ar fi fost necesare inca doua-trei luni dupa finalizare pentru analiza datelor si redactarea raportul final catre liderii Pentagonului si Congresului. Asta ar fi insemnat luna martie din anul viitor. Acum, ambele evenimente au fost decalate", a precizat Maxwell, fara a oferi alte detalii.

Productia aeronavei F-35 va continua in ritmul actual, cu rata scazuta de productie, "in conformitate cu autorizatia si acceptul Congresului", a spus Maxwell. Incepand cu 1 octombrie, mai mult de 570 de avioane, din totalul care se doreste a fi de peste 3.200, au fost contractate de catre SUA si statele aliate.

Testul de lupta denumit "Joint Simulation Environment" (JSE) are durata de o luna si presupune folosirea unei replici complete a cabinei aeronavei F-35, echipata cu senzorii si cu electronica sa de lupta. Simulatorul asigura o vedere de 360 de grade si reda toata gama de amenintari aeriene si terestre intalnite in lupta, precum si situatia mijloacelor aeriene aliate.

Potrivit sursei citate, problemele tehnice ale testarii tin foarte probabil de finalizarea software-ului necesar functionarii simulatorului la nivelul stabilit prin programul de dezvoltare a aeronavei. In plus, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Lockheed Martin (lockheedmartin.com), exista opt state partenere (si implicit state client) in cadrul proiectului F-35: SUA, Regatul Unit, Italia, Olanda, Australia, Norvegia, Danemarca si Canada, precum si sase state client pentru achizitionarea si operarea F-35: Israel, Japonia, Coreea de Sud, Polonia, Belgia si Singapore. Turcia nu este enumerata printre acestea si, deocamdata, nici Grecia, ca potential inlocuitor al acesteia.

Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#stiri internationale, #F 35, #statele unite, #armata, #inzestrare, #aviatie , #stiri internationale