Peste 300 de baieti au fost rapiti dintr-un liceu din Nigeria. Unul dintre copiii care a evadat: "M-au lovit de mai multe ori pentru ca nu tineam ritmul"

Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 22:19
4975 citiri
Peste 300 de baieti au fost rapiti dintr-un liceu din Nigeria. Unul dintre copiii care a evadat: "M-au lovit de mai multe ori pentru ca nu tineam ritmul"
Multe zone din Nigeria sunt controlate de teroristii din gruparea Boko Haram FOTO Hepta

Sute de parinti s-au adunat duminica, 13 decembrie, la un liceu din statul nigerian Kankara pentru a le cere autoritatilor sa le salveze copiii, dupa ce peste 300 de baieti au fost rapiti in cursul zilei de vineri, 11 decembrie, de indivizi inarmati care au atacat scoala, transmit Reuters, dpa si AFP.

Liceul public pentru baieti din Kankara (nordul Nigeriei) a fost atacat vineri seara de barbati inarmati pe motociclete. Prinsi in schimbul de focuri dintre atacatori si fortele de securitate, sute de elevi au fugit in padurea din apropiere, o parte dintre ei fiind rapiti.

Duminica, inca nu se stia nimic de 333 de elevi din totalul celor 839 inregistrati la liceu, a mentionat guvernatorul statului Katsina, Aminu Bello Masari, care a vizitat locul atacului.

Autoritatile au asigurat ca armata continua sa-i caute pe cei disparuti, in conditiile in care nigerienii au lansat apeluri catre guvern, in social media si din bancile opozitiei, sa-si intensifice eforturile de salvare a copiilor, exprimand temeri ca acestia ar putea fi raniti sau exploatati de militii. #BringBackOurBoys, rasunau duminica retelele sociale in tara.

Politicieni din opozitie l-au criticat si pe presedintele Muhammadu Buhari pentru modul in care a gestionat situatia creata de atac, care a avut loc in statul sau natal. Presedintele, care venise in Katsina chiar in ziua atacului pentru o vacanta ce coincide cu o sarbatoare religioasa in Nigeria, a condamnat sambata atacul comis de "lasi" asupra unor "copii nevinovati". De asemenea, organizatia Unicef a cerut duminica eliberarea neconditionata a tuturor copiilor rapiti.

Unul dintre tineri, Osama Aminu Maale, de 18 ani, care a reusit sa scape si sa se intoarca acasa, a relatat pentru France Presse ca barbatii inarmati le-au cerut celor mai mari dintre copii sa se numere, i-au urcat mai intai in autobuze si apoi i-au repartizat in mai multe grupuri care au pornit in mars pe jos. "Eram 520. (...) Unul dintre banditi m-a lovit de mai multe ori pentru ca nu tineam ritmul. M-a lasat in urma, ceea ce mi-a dat sansa sa scap", a spus adolescentul.

Bande inarmate formate uneori din sute de membri seamana de mai multi ani teroarea in zone rurale din centrul si nordul Nigeriei, practicand furtul de vite si rapirile pentru a cere bani, mentioneaza AFP.

Pe de alta parte, in 2014, gruparea jihadista Boko Haram a rapit 276 de fete de la o scoala din Chibok, in nord-estul Nigeriei, cel putin o suta dintre acestea fiind inca date disparute, noteaza dpa. Militantii islamisti opereaza mai mult in nord-estul Nigeriei, care este cel mai populat stat din Africa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#baieti rapiti, #nigeria, #Boko Haram atrocitati , #stiri internationale