Marea Britanie, acuzații directe asupra Iranului în cazul navei piratate din largul Omanului: ”A fost un atac deliberat”

Luni, 02 August 2021, ora 07:25
3364 citiri
Marea Britanie, acuzații directe asupra Iranului în cazul navei piratate din largul Omanului: ”A fost un atac deliberat”
Mercer Street este o navă cu pavilion liberian, deţinută de Israel FOTO Pixabay

Petrolier administrat de Israel și atacat în largul Omanului, în care au fost ucişi un britanic şi un român, a determinat reacția autorităților de la Londra, care conidera că Iranul a comandat actul de piraterie, transmite Reuters.

Iranul a negat duminică, mai devreme, că ar fi fost implicat în incident, după ce a fost acuzat de Israel.

Evaluările Marii Britanii au ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Iranul să fi folosit una sau mai multe drone pentru a efectua atacul ”ilegal şi dur”, a declarat secretarul britanic de Externe Dominic Raab.

"Credem că acest atac a fost deliberat, ţintit şi a constituit o încălcare clară a dreptului internaţional de către Iran. Marea Britanie colaborează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil", a spus Raab”.

Primul ministru israelian, Naftali Bennett, a acuzat Teheranul de ”încercarea de a eluda responsabilitatea” pentru atac şi a numit negarea acestuia ca fiind ”laşă”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă săptămânală, că ”regimul sionist (Israel) a creat nesiguranţă, teroare şi violenţă ... Aceste acuzaţii cu privire la implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran. Astfel de acuzaţii sunt menite de Israel să abată atenţia de la fapte şi sunt nefondate", a spus Khatibzadeh.

Britanicul şi românul au fost ucişi în incidentul care a implicat Mercer Street, o navă cu pavilion liberian, deţinută de japonezi, administrată de Zodiac Maritime, deţinută de Israel.

Marina SUA, care escortează petrolierul cu portavionul său USS Ronald Reagan, a declarat sâmbătă că indicii timpurii ”arată în mod clar” un atac cu drone.

Vorbind duminică în cadrul unei reuniuni săptămânale a cabinetului său, Bennett a spus: ”Declar fără echivoc: Iranul este cel care a efectuat atacul asupra navei. Noi, în orice caz, avem propriul nostru mod de a transmite mesajul către Iran”, adăugând că serviciile de informaţii îi susţin afirmaţia", a spus Bennett.

Ministrul de Externe al Israelului a declarat mai devreme că incidentul merită un răspuns dur.

Au existat explicaţii variate pentru ceea ce sa întâmplat cu petrolierul. Zodiac Maritime a descris incidentul ca fiind ”suspectat de piraterie”, iar o sursă de la Centrul de Securitate Maritimă din Oman a declarat că a fost un accident care a avut loc în afara apelor teritoriale ale Omanului.

Surse americane şi europene familiarizate cu rapoartele de informaţii au declarat că Iranul este principalul lor suspect pentru incident.

Iranul şi Israelul au făcut schimb de acuzaţiile referitoare la ataaacuri reciproce, în ultimele luni.

Tensiunile s-au amplificat în regiunea Golfului de când Statele Unite au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, în 2018, după ce preşedintele de atunci, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul nuclear, convenit în 2015 de Teheran cu puterile majore.

Au fost descoperiți criminalii unui bărbat atacat și ucis cu macete. Sunt doi băieți de 12 ani
Au fost descoperiți criminalii unui bărbat atacat și ucis cu macete. Sunt doi băieți de 12 ani
Doi băieţi în vârstă de 12 ani au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unui bărbat într-un atac cu macetă care a avut loc în Marea Britanie în noiembrie anul trecut, a anunţat luni...
Un submarin nuclear rusesc reperat în largul coastei Marii Britanii a declanșat alerta la Apărare FOTO
Un submarin nuclear rusesc reperat în largul coastei Marii Britanii a declanșat alerta la Apărare FOTO
Kazan, un submarin de ultimă generație din clasa Iasen, a fost detectat pe 5 iunie în largul coastelor britanice după ce o aeronavă antisubmarin RAF Poseidon P8 a aruncat geamanduri sonar...
#petrolier, #Oman, #atac, #Iran, #Marea Britanie , #stiri internationale
  1. Lovitură grea pentru Ucraina. Ce a promis Trump că va face chiar înainte de a prelua mandatul de președinte
  2. Mai puțini pensionari în România. La cât au ajuns veniturile medii ale vârstnicilor
  3. UPDATE Atacatorii care au luat ostatici gardienii unui centru de detenție din Rusia au fost ”eliminați”. Primele informații din anchetă VIDEO
  4. Regulile pentru prima dezbatere Biden-Trump. Ce pregătește nora fostului președinte al SUA
  5. Atac armat într-un parc acvatic. Printre răniți se află și mai mulți copii
  6. Tânăr de 19 ani, înjunghiat într-o stație de autobuz. Atacul s-a petrecut în plină zi
  7. Examenul de Bacalaureat începe luni. Precizările Ministerului Educației despre probe și rezultate
  8. Cele mai noi informații despre starea răniților în explozia de la Dedeman Botoșani. Cinci sunt în continuare internați
  9. Cine era românul care a fost ucis în Congo. Avea doar 23 de ani și lucra ca mercenar
  10. Tânără însărcinată, bătută de iubit într-o parcare din Ploiești. Femeia a ajuns la spital