Compania americana Johnson & Johnson a cerut sprijinul rivalilor de la AstraZeneca, Moderna si Pfizer pentru a studia impreuna riscurile dezvoltarii de cheaguri de sange dupa vaccinarea anti-Covid, scrie Wall Street Journal.
AstraZeneca a fost interesata sa-si uneasca fortele pentru a investiga problema de siguranta si pentru a comunica beneficiile si riscurile vaccinului, insa Pfizer si Moderna au refuzat si au motivat ca nu este necesara o actiune de grup, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate companiei.
Johnson & Johnson a incercat prin e-mailuri si apeluri telefonice catre rivali sa construiasca o alianta informala pentru a comunica mai bine beneficiile si riscurile vaccinurilor si pentru a raspunde ingrijorarilor din randul publicului cu privire la cazurile de tromboze.
Sase femei care au primit vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sange, iar una a murit, din peste sapte milioane de doze de vaccin administrate in SUA, potrivit oficialilor federali din domeniul sanatatii.
Reactia adversa specifica nu a fost raportata la nicio alta persoana care a primit vaccin Pfizer sau Moderna, au precizat oficialii americani.
Directorii Pfizer si Moderna au refuzat propunerea celor de la J&J, spunand ca vaccinurile lor par sigure, potrivit surselor Wall Street Journal.
In plus, cazurile sunt investigate de autoritatile de reglementare si producatorii vizati. Un alt motiv ar fi acela ca Pfizer si Moderna se tem ca o astfel de asociere ar pata imaginea vaccinurilor proprii.
Doar AstraZeneca, care se confrunta cu aceeasi situatie, a fost de acord.
Statele Unite, Uniunea Europeana si Africa de Sud au oprit temporar administrarea vaccinului facut de Johnson & Johnson. Este al doilea ser cu probleme, bazat pe tehnologia traditionala, dupa AstraZeneca.