Picturi ale lui Picasso, amenintate de atentatul lui Breivik

Luni, 19 August 2013, ora 23:03
1263 citiri
Picturi ale lui Picasso, amenintate de atentatul lui Breivik
Foto: AFP

Soarta celor 5 picturi murale realizate de Picasso pe cladirile avariate in atentatul comis in 2011 de Anders Breivik la Oslo a aprins spiritele in Norvegia. Cladirile ar putea fi demolate.

O comisie de experti a recomandat demolarea cladirilor si mutarea picturilor murale drept decizia cea mai justificata economic. Alti experti in arta spun ca aceste picturi murale au fost gandite de Picasso special pentru aceste cladiri, asa ca picturile trebuie sa ramana acolo unde sunt, relateaza BBC.

Lucrarile, cunoscute sub numele de Plaja, Satirul, Faunul, Pescarusul si Pescarii, sunt primele incercari ale lui Picasso in arta murala avand suport betonul si au fost create special pentru cladirile guvernamentale cunoscute drept ansamblul H si Y. Desenele lui Picasso au fost sablate in ciment, in afara si in interiorul cladirilor, de artistul norvegian Carl Nesjar.

Ambele cladiri au fost avariate cand Breivik a declansat explozia la parterul blocului H in iulie 2011. Explozia a ucis 8 oameni si a avariat grav blocul H, dar si cladirile ministerelor din apropiere.

Un recent sondaj din Norvegia a aratat ca opinia publica este impartita, 39,5% sprijinind demolarea, iar 34,3% fiind de partea pastrarii si renovarii cladirii. Dag Hol, un artist cunoscut in Norvegia, s-a exprimat referindu-se la posibilitatea demolarii celor doua cladiri, ca la "o ocazie de aur pentru a scapa de arhitectura aceea brutala, urata si degradanta".

Dar Joern Holme, seful Directoratului pentru Mostenirea Culturala spune ca ansamblul este multiplu valoros: din punct de vedere istoric, arhitectural, artistic si politic.

"Nu putem sa daramam cele mai bune lucruri dintr-o perioada a culturii numai pentru ca ni se pare urata astazi" a spus el. Guvernul norvegian urmeaza sa se decida anul viitor in legatura cu viitorul cladirilor. Dreptul asupra picturilor murale revine familiei Picasso care trebuie consultata in legatura cu viitorul lucrarilor.

Claudia Andrieu, expert in legislatie la fundatia care administreaza fondul Picasso, a spus ca familia inca nu a fost contactata, dar este "deschisa dialogului".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Norvegia Picasso picturi murale, #Norvegia Breivik Picasso picturi, #Norvegia Picasso cladiri avariate , #stiri internationale