Zeci de mii de polonezi si-au luat ramas bun de la primarul din Gdasnk, asasinat la un eveniment public UPDATE

Sambata, 19 Ianuarie 2019, ora 15:47
4732 citiri
Zeci de mii de polonezi si-au luat ramas bun de la primarul din Gdasnk, asasinat la un eveniment public UPDATE
Foto: Arhiva Facebook/Aerovideo

Zeci de mii de polonezi au participat, sambata, la ceremonia de inmormantare a primarului din Gdansk, injunghiat in public, pe scena unui eveniment caritabil.

Update: Printre participanti s-au numarat si Donald Tusk, presedintele Consiliului European si fost prim-ministru al Poloniei si actualul prim-ministru, Mateusz Morawiecki. Peste 45.000 de oameni au mers in cortegiul funerar, pentru a-si lua ramas-bun.

Pawel Adamowicz, primarul orasului Gdansk - cunoscut si apreciat in Polonia - se afla pe scena, la un eveniment caritabil, duminica trecuta. La un moment dat, un individ in varsta de 27 de ani s-a apropiat de primar si l-a injughiat. Adamowicz a fost dus de urgenta la spital, in stare deosebit de grava. Medicii au facut totul pentru a-l salva, dar, in cele din urma, luni dupa amiaza, au anuntat ca primarul din Gdansk a murit.

Incepand de atunci, polonezii au organizat mai multe evenimente in cadrul carora l-au omagiat pe Pawel Adamowicz. Printre altele, sicriul cu trupul neinsufletit - insotit de zeci de mii de oameni - a fost purtat pe stazile orasului Gdansk, prin locuri care au insemnat ceva pentru primar sau asupra carora acesta si-a pus amprenta.

La manifestari a participat - alaturi de oficialii polonezi - si presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a si tinut un discurs emotionat. Printre altele, Tusk a spus: "Iti promit astazi, draga Pawel, ca, pentru tine, vom elibera de ura Gdanskul nostru, Polonia noastra si Europa noastra".

Sicriul cu trupul lui Pawel Adamowicz a fost depus vineri noaptea la biserica Sfanta Maria din Gdansk. Slujba funeraliilor va incepe la ora 12.00 (13.00, ora Varsoviei), potrivit presei. Ulterior, trupul primarului din Gdansk va fi incinerat.

Multimea care a inceput deja sa se adune in jurul bisericii va putea urmari slujba pe niste ecrane imense, postate in apropierea lacasului de cult.

Pana la acest moment, oamenii legii n-au stabilit cu certitudine de ce tanarul de 27 de ani l-a ucis pe Pawel Adamowicz. Tot ce au putut demonstra a fost ca asasinul a avut acces la eveniment in baza unei legitimatii de presa si ca sustine ca ar fi ajuns la inchisoare si ar fi fost torturat din cauza primarului din Gdansk.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#primar Gdansk funeralii incinerare, #primar Polonia Gdansk ucis manifestari, #Gdansk primar ucis incinerare , #stiri internationale