Polonia inchide ochii in fata agresiunii impotriva femeilor. Guvernul de la Varsovia se impotriveste lectiilor despre gen predate in scoli

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 20:05
2634 citiri
Polonia inchide ochii in fata agresiunii impotriva femeilor. Guvernul de la Varsovia se impotriveste lectiilor despre gen predate in scoli
Ministrul Justiei din Polonia, Zbigniew Ziobro FOTO: Facebook/Zbigniew Ziobro

Polonia lanseaza saptamana viitoare demersuri in vederea unei retrageri din tratatul european impotriva violentelor la care sunt supuse femeile. Guvernul de la Varsovia este de parere ca tratatul incalca drepturile parintilor si obliga scolile sa predea copiilor lectii despre gen, a anuntat sambata ministrul polonez al Justitiei Zbigniew Ziobro, relateaza Reuters.

Ministerul Justitiei urmeaza sa ceara luni Ministerului Muncii si Familiei sa declanseze procesul retragerii din tratat, cunoscut sub numele de Conventia de la Istanbul privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, a anuntat intr-o conferinta de presa Ziobro.

Partidul Ordine si Justitie (PiS, conservator) si partenerii din coalitia guvernaentala adopta pozitia Bisericii Catolice si promoveaza o agenda conservatoare.

Ostilitatea fata de drepturile gay a fost una dintre principalele teme de campanie, in urma careia Andrej Duda a fost reales presedinte luna aceasta.

Mii de persoane - majoritatea femei - au protestat vineri la Varsovia si in alte orase fata de iesirea din acest tratat.

"Scopul este legalizarea violentelor domestice", a denuntat vineri, la Varsovia, Magdalena Lempart, una dintre organizatoarele marsului.

Manifestanti purtau bannere cu mesajul "PiS este iadul femeilor".

PiS critica de mult timp Convetia de la Istanbul, pe care Polonia a ratificat-o in timpul fostului Guvern, de centru, in 2015.

Actualul Guvern acuza de mult timp tratatul ca nu respecta religia si obliga scolile sa predea politici de societate liberal, insa nu a mers pana la a se retrage din tratat.

Ministrul Justitiei Zbigniew Ziobro este reprezentantul in Guvern al unui mic partid de extrema-dreapta din cadrul coalitiei de guvernare.

Contactat de Reuters, pentru a afla daca anuntul lui Ziobro cu privire la iesirea Poloniei din tratat este o decizie a intregului Guvern, un purtator de cuvant al Executivului nu fost disponibil.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nivelul violentei domestice a crescut anul acesta in Europa, in timpul izolarii impuse in lupta impotriva pandemiei covid-19.

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Un militar spaniol a murit în mod accidental în timpul unui ”exerciţiu istoric cu gloanţe reale”, în cursul unor manevre NATO în Polonia, a anunțat luni, 22 aprilie, armata spaniolă....
#Polonia, #violenta domestica, #Varsovia , #stiri internationale
Comentarii
P
Pauperovici
rank 1