80.000 de kilometri de poteci necartografiate din Marea Britanie, descoperite cu ajutorul voluntarilor. Riscau sa fie uitate pentru totdeauna

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 04:12
3971 citiri
80.000 de kilometri de poteci necartografiate din Marea Britanie, descoperite cu ajutorul voluntarilor. Riscau sa fie uitate pentru totdeauna
FOTO Pixabay

Un numar de 3.500 de voluntari, amatori de plimbari in natura, au reconstituit aproape 80.000 de kilometri de poteci ramase necartografiate pe hartile oficiale ale Angliei si Tarii Galilor si care riscau astfel sa fie uitate pentru totdeauna, a anuntat luni, 2 noiembrie, o organizatie britanica de binefacere, potrivit Thomson Reuters Foundation.

Potecile istorice, printre care se afla si o carare preferata a scriitoarei Virginia Woolf, descrisa in jurnalele sale, au fost identificate de voluntari cu ajutorul hartilor vechi in cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de cartografiere cetateneasca de acest fel.

''Este o cursa contra cronometru pentru a salva aceste trasee, care exista poate de sute, daca nu de mii de ani'', a spus Jack Cornish, coordonatorul campaniei pentru redescoperirea traseelor uitate, demarata de organizatia de caritate Ramblers.

''Oamenii au inteles cu adevarat importanta iesirilor in aer liber si apropierea de natura in timpul acestei pandemii, asa ca salvarea acestor poteci a fost facuta cu o prioritate mai mare'', a declarat el pentru Thomson Reuters Foundation.

Pandemia de COVID-19 a sporit interesul pentru zonele rurale ale Marii Britanii, intrucat restrictiile impuse pentru a tine sub control transmiterea virusului au facut imposibile alte activitati recreative.

Potrivit lui Jack Cornish, organizatia Ramblers depune toate eforturile pentru a respecta termenul impus de Guvern - anul 2026 -, ca limita de timp pentru ca aceste poteci sa fie incluse in hartile oficiale, un demers care le va face cunoscute generatiilor viitoare.

In total, voluntarii au descoperit 49.138 de mile (79.079 de kilometri) de poteci istorice - o distanta echivalenta cu inconjurul Pamantului de doua ori -, nemarcate pe hartile oficiale.

Rutele includ portiuni din Icknield Way, o carare straveche din estul si sudul Angliei, despre care unii cercetatori cred ca ar fi preistorica. Alte carari fac legatura cu vechi drumuri romane.

Voluntarii au identificat cararile pierdute cu ajutorul unui instrument online care le-a permis sa caute traseele ramase nereprezentate pe hartile oficiale actuale prin intermediul unor harti istorice ce consemneaza drepturile legale de trecere.

''Cele mai multe dintre aceste carari au luat nastere dupa ce oameni obisnuiti le-au folosit timp de mai multe secole. Unele au fost folosite de mineri, contrabandisti, pelerini'', a declarat Jack Cornish.

''Pentru mine, potecile acestea fac parte din patrimoniul national la fel de mult ca o mare catedrala sau un fort din epoca de fier'', a mai spus el.

Legea referitoare la drepturile de acces in regiunile rurale, datand din 2000 (''The Countryside and Rights of Way Act 2000''), supranumita cateodata ''legea dreptului la plimbare'', prevede ca toate drepturile de trecere sa fie consemnate in inscrisuri guvernamentale. Odata inregistrate in mod oficial si adaugate la harta finala, cararile sunt protejate si pot fi folosite de public.

Membrii organizatiei Ramblers vor lucra in continuare cu voluntari pentru a adauga pe harti cele mai utile si mai importante trasee uitate, cautand dovezi istorice care sa vina in sprijinul solicitarilor catre autoritatile locale pentru includerea acestora in documentele oficiale.

Jack Cornish a spus ca cea mai mare parte a potecilor sunt inca accesibile, in pofida expansiunii oraselor si a unor elemente de infrastructura precum autostrazile.

''Numeroase granite terestre au ramas nemodificate inca din Evul Mediu. Din anumite puncte de vedere, peisajul nostru este mai putin dezvoltat decat au oamenii impresia cateodata'', a spus acesta.

Traseele suplimentare se vor adauga retelei existente de 140.000 de mile (225.308 kilometri) de carari si poteci din Anglia si Tara Galilor.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#poteci, #Marea Britanie, #descoperite , #stiri internationale