Premierul ungar Viktor Orban indeamna natiunile din Europa Centrala sa se uneasca in jurul radacinilor crestine

Joi, 20 August 2020, ora 15:10
7548 citiri
Premierul ungar Viktor Orban indeamna natiunile din Europa Centrala sa se uneasca in jurul radacinilor crestine
Foto: Facebook/ Viktor Orban

Natiunile din Europa Centrala ar trebui sa se uneasca pentru a-si apara radacinile crestine, in conditiile in care Europa occidentala face experimente cu familii de acelasi sex, imigratie si ateism, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, informeaza Reuters.

Viktor Orban, un nationalist care se afla la putere in Ungaria de peste un deceniu, a sustinut un discurs la un eveniment dedicat inaugurarii unui monument de comemorare a Tratatului de la Trianon (document care a consfintit la nivel juridic international incheierea pacii Puterilor Aliate si Asociate cu Ungaria la finalul Primului Razboi Mondial - n.r.).

"Europa occidentala a renuntat la... Europa crestina si in loc de aceasta experimenteaza cu un cosmos fara Dumnezeu, cu familii-curcubeu, cu migratia si societatile deschise", a spus Orban in discursul sau.

Potrivit lui Orban, monumentul, o rampa lunga de 100 de metri si lata de 4 metri sub nivelul solului care se termina intr-un cub de granit pe o strada de langa cladirea parlamentului de la Budapesta, constituie un apel catre natiunile Europei Centrale de a-si consolida alianta si de a se coaliza in jurul a ceea ce el numeste "standardul polonez".

In Polonia, principalul aliat al Ungariei in Europa Centrala, Partidul Lege si Justitie (PiS) a urmat o platforma sociala conservatoare si a facut din opozitia fata de "ideologia LGBT" un element esential al strategiei sale electorale.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului afirma ca in Ungaria ostilitatea fata de persoanele LGBT a crescut de cand Orban a castigat un al treilea mandat, in 2018.

Viktor Orban insusi critica rar homosexualitatea sau familiile de acelasi sex, insa presedintele parlamentului - aliat de cursa lunga al lui Orban - a echivalat adoptiile in cadrul familiilor de acelasi sex cu pedofilia.

Saptamana trecuta, doua drapele in culorile curcubeului au fost date jos de pe cladiri municipale din Budapesta, ceea ce a determinat Ambasada SUA sa atentioneze ca gruparile neonaziste nu ar trebui tolerate.

Potrivit Reuters, multi unguri considera in continuare Tratatul de la Trianon drept o "trauma nationala", pentru ca in urma semnarii acestuia tara a pierdut doua treimi din teritoriu si milioane de etnici unguri s-au vazut nevoiti sa traiasca in alte state, precum Romania, Slovacia, Austria si Ucraina.

Pe laturile monumentului, vizitatorii pot citi denumirile a peste 12.000 de sate si orase care faceau parte din Ungaria inainte de Tratat. Un bloc din granit "spart" in mai multe bucati are in centru o flacara.

Viktor Orban a acordat cetatenie etnicilor unguri ce locuiesc in afara granitelor Ungariei si de asemenea dreptul de a vota in alegeri, parte a eforturilor sale de a restaura subrezita mandrie nationala, noteaza Reuters. Voturile acestora l-au ajutat pe Orban sa-si asigure o puternica majoritate la recentele alegeri parlamentare.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#premier, #natiuni, #Europa Centrala, #crestinism , #stiri internationale