Preot pedofil, "condamnat" la o viata de rugaciuni si penitenta

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 10:19
2453 citiri
Preot pedofil, "condamnat" la o viata de rugaciuni si penitenta

Un preot chilian pensionar, in varsta de 80 de ani, impotriva caruia o ancheta a justitiei pentru abuzuri sexuale asupra minorilor nu a avut urmari in 2010, a fost recunoscut culpabil de o ancheta a Vaticanului si condamnat la "o viata in rugaciuni si penitenta", a anuntat - vineri - arhiepiscopul de Santiago, Ricardo Ezzati, citat de AFP.

"Pe baza elementelor colectate, reverendul Fernando Karadima Farina este declarat culpabil de delictele mentionate si in special de abuzuri asupra minorilor", afirma comunicatul Congregatiei pentru Doctrina Credintei.

"Tinand seama de varsta si de starea sanatatii reverendului, se considera oportun sa i se impuna culpabilului sa se retraga intr-o viata de rugaciune si penitenta si sa acorde reparatii victimelor abuzurilor sale", a adaugat arhiepiscopul.

Karadima, fost formator de clerici, a fost acuzat in aprilie 2010 de cinci adulti - care ocupa in prezent ei insisi functii in Biserica Catolica chiliana - de abuzuri sexuale in urma cu 20 de ani, cand era preotul unei parohii cunoscute in Santiago.

Justitia chiliana deschisese o ancheta asupra acestui caz, una din cele 15 proceduri in curs in Chile pentru presupuse cazuri de pedofilie initiate impotriva membrilor clerului, dar a clasat dosarul fara urmari penale spre sfarsitul anului 2010. O curte de apel urmeaza totusi sa reexamineze dosarul in vederea redeschiderii anchetei.

Intre timp, arhiepiscopul de Santiago la vremea respectiva, Francisco Javier Errazuriz, transmisese un dosar Vaticanului, care si-a efectuat propria ancheta, iar concluziile acesteia au parvenit Bisericii chiliene luna trecuta.

Potrivit sanctiunii Vaticanului, comunicata de Monseniorul Ezzati, preotul Karadima nu mai poate ocupa vreo functie sacerdotala si nici sa se intalneasca cu persoane carora le-a fost formator sau ghid spiritual. In caz de contraventie, el poate fi exclus din cler.

#preot pedofil Chile condamnare, #Vatican preot pedofil Chile , #stiri internationale
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Atentie ca sunt o multime de "biserici" de toate felurile prin America de Nord care se ocupa cu traficul de copii , care au membri dedati la astfel de activitati . Toti cunosc dar inchid ochii .
Poza Westrop
Westrop
rank 5
Cum ei sunt reprezentantii lui Dumnezeu pe Pamant, numai Dumnezeu ii poate judeca:-)