Prima Doamna a Siriei, despre ce inseamna sa fii femeie intr-o tara a barbatilor

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 09:20
28425 citiri
Prima Doamna a Siriei, despre ce inseamna sa fii femeie intr-o tara a barbatilor
Foto: irandefence.net

Are 35 de ani, trei copii, s-a nascut la Londra si are o pregatire de prim rang in economie, informatica si literatura. Se numeste Asma Al Assad si este chiar Prima Doamna a Siriei, femeia care ne face sa renuntam la ideea preconceputa legata de femeile din Orientul Mijlociu.

Traind intr-o tara a barbatilor, sotia presedintelui sirian se declara o feminista convinsa, avand incredere in capacitatile femeilor, indiferent de statul in care se afla.

"Eu am doi frati, sunt singura fata din familie si am fost crescuta in ideea ca pot face orice, pentru ca sunt capabila. Nu pentru ca sunt fata, ci pentru ca sunt capabila. Asa ca nici eu nu fac diferenta intre fata si baietii mei. Toti trebuie sa fie puternici ambitiosi si sa fie responsabili ca cetateni ai Siriei si ca oameni, sa contribuie pozitiv la viata societatii in care traim indiferent de sexul lor.

Cred ca ne subestimam femeile cand ne uitam la ele si le judecam numai in concordanta cu aspectul lor exterior. Si asta pentru ca toate femeile pe care le stiu sunt capabile, destepte, hotarate si ambitioase. Iar atunci cand te uiti doar la cum sunt imbracate pierzi, pentru ca nu ajungi sa le cunosti adevarata lor valoare. Cand vorbim despre barbati nu vorbim despre ce anume poarta pe ei sau cum arata, ci despre cat sunt de puternici, de influenti, ce au facut, asa ca si discutiile despre femei ar trebui sa indrepte intr-acolo, sa se schimbe considerabil", a declarat prima doamna a Siriei, intr-un interviu pentru Pro Tv, difuzat joi seara.

Intrebata ce inseamna sa fii nevasta primului om in stat, Asma Al Assad considera ca "inainte de toate o sotie este sotie, chiar daca este nevasta de presedinte, de doctor, sau de electrician instalator". Pentru ea la fel de importanta este, in afara de a fi sotie, sa fie si utila societatii in care traieste.

"Si apoi fiecare cuplu este diferit, fiecare casnicie este diferita. Acasa suntem un cuplu de tineri casatoriti cu trei copii mici si responsabilitatile pe care le au multi, mai ales in educatia copiilor, sa-i crestem bine, cu simtul responsabilitatii, cu respect fata de ei si fata de cei din jur. Asta este provocarea pe care o traiesc zi de zi.

Am o responsabilitate fata de tara pentru ca sunt sirianca, nu pentru ca sunt sotia presedintelui. Repet, a fi sotie este ceea ce esti acasa. Pentru mine ca femeie, ca individ, este important ce fac in afara casei. Eu am lucrat intotdeauna, am fost mereu o persoana activa si cred ca femeile joaca un rol vital in dezvoltarea oricarei societati. Aici nu fac diferenta intre societatea europeana si cea a lumii arabe", a mai spus frumoasa doamna.

Se declara o femeie independenta

Intoarsa in Siria in anul 2000, dupa ani in care a locuit in Anglia, Asma Al Assad a devenit sotia presedintelui, insa si-a pastrat spiritul european, emanand puterea si hotararea unei femei independente. Tocmai din acest motiv, desi este prima femeie in stat, merge la cumparaturi fara bodyguarzi si isi conduce singura masina.

"Este important sa ramai ancorat in realitate. Eu imi conduc singura masina, ma duc singura la supermarket, incerc sa traiesc cat de normal posibil. Dar in acelasi timp, sa inteleg ce se petrece acolo si sa influentez luarea unor decizii la nivel inalt. Siria este o tara extrem de sigura, daca nu ar fi desigur nu as putea face toate acestea", a precizat ea.

Desi este una dintre cele mai elegante persoane publice din lume, sustine ca nu prea se gandeste la haine, pe care le doreste a fi doar practice.

"Am foarte multe responsabilitati, am trei copii mici, iar primul lucru atunci cand ma gandesc nu este cu ce ma imbrac, ci este ce am de facut ca sa fiu de folos, ce sa fac astfel incat copiii mei sa aiba o zi plina, deci nu prea ma gandesc la haine. Hainele trebuie sa fie practice si sa reflecte nu numai cine esti, dar sa si reprezinte societatea din care faci parte.

Iar oamenii in Siria sunt eleganti in primul rand pentru ca sunt mandri si pentru ca isi reprezinta frumos tara. Asa ca si eu, ca reprezentant al tarii mele, trebuie sa fiu la fel", a mai spus ambitioasa femeie, care avea sa aduca Siriei imaginea puternica a unei noi generatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Asma Al Assad, #prima doamna Siria, #femeie Siria , #stiri internationale