Produse fabricate in Romania, vandute sub eticheta SUA, in mod fals, de compania de aparare Raytheon

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 09:17
7464 citiri
Produse fabricate in Romania, vandute sub eticheta SUA, in mod fals, de compania de aparare Raytheon

Compania americana Raytheon Technologies si Hamilton Sundstrand, subsidiara acesteia, trebuie sa plateasca guvernului SUA suma de 515.625 de dolari pentru solutionarea unor acuzatii, conform carora au vandut produse fabricate in Romania, pretinzand in mod fals ca produsele provin de pe piata interna, a precizat, luni, Departamentul de Justitie al SUA.

John H Durham, procuror-sef in statul Connecticut, a anuntat luni ca RAYTHEON TECHONLOGIES CORPORATION ("RTC") si filiala sa, HAMILTON SUNDSTRAND CORPORATION ("HSC"), au incheiat cu guvernul SUA un acord de solutionare prin care s-au angajat ca vor plati 515.6235 USD pentru a rezolva acuzatiile potrivit carora au incalcat "False Claim Act", scrie publicatia DefenseRomania.ro.

BAA/Buy American Act este o lege care dateaza din 1993 si presupune protejarea afacerilor si a fortei de munca din SUA, restrictionand in general achizitionarea si utilizarea unor produse finite sau a unor materiale care nu sunt clasificate ca fiind de "provenienta interna".

Potrivit comunicatului de presa al Departamentului de Justitie, guvernul SUA sustine ca Raytheon si subsidiara sa Hamilston au vandut, in perioada 2006 -2015, diverse bunuri guvernului american in baza unor contracte care includeau conditiile BAA, insa, in cadrul acestor vanzari, au ocolit in mod constient prevederile acestei legi, mentionand in mod fals ca bunurile erau produse in SUA si nu in Romania cum era de fapt.

Raytheon si Hamilton Sundstrand au vandut, prin intermediul unui alt contractant, diverse bunuri guvernului SUA in baza unor contracte care contineau specificatii ca acestea trebuie sa fie de provenienta interna si, in cadrul acestor vanzari, au certificat in mod necorespunzator ca bunurile erau de origine interna in temeiul BAA atunci cand bunurile erau fabricate efectiv in Romania.

Guvernul SUA sustine ca certificatele si facturile care i-au fost prezentate, atat lui, cat si furnizorului tert au constituit falsuri care contravin prevederilor False Claims Act. Pentru a solutiona aceasta incalcare a legii, cele doua companii au platit 515.625 de euro.

Aceasta ancheta a fost efectuata de Serviciul de Investigatii Criminale al Apararii, Oficiul de Investigatii Speciale al Fortelor Aeriene ale SUA si Serviciul Naval de Investigatii Criminale (NCIS).

Marile scandaluri care o au in prim-plan pe procuroarea Adina Florea. Tudorel Toader a dorit-o cu ardoare in fruntea DNA

Twitter versus Donald Trump: a fost sau nu cenzura? Ce s-a fi intamplat daca Iliescu avea cont de Facebook in timpul mineriadelor

Citeste si:
Halucinante reacții românești și europene la criză
Halucinante reacții românești și europene la criză
Reacțiile la șantajul rus sunt halucinante. Ele documentează netrebnicia actorilor politici, lipsa lor de imaginație, incapacitatea lor de a-și asuma sarcina principală a guvernanților, de...
Condiția pusă de România rușilor pentru a inspecta baza de la Deveselu. "Oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate"
Condiția pusă de România rușilor pentru a inspecta baza de la Deveselu. "Oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate"
România a participat cu observații la răspunsurile trimise miercuri, 26 ianuarie, Rusiei de către SUA și NATO referitor la o posibilă inspecție a rușilor la baza de la Deveselu, au declarat...