VIDEO Mii de oameni au protestat la Varsovia impotriva interzicerii avortului si a restrictiilor anti-pandemie

Duminica, 13 Decembrie 2020, ora 22:19
2684 citiri
VIDEO Mii de oameni au protestat la Varsovia impotriva interzicerii avortului si a restrictiilor anti-pandemie
FOTO Youtube/AFP (captura)

Cateva mii de oameni s-au adunat duminica in centrul Varsoviei pentru un nou protest antiguvernamental, in seria manifestatiilor lansate pe plan national dupa decizia de la sfarsitul lui octombrie a tribunalului constitutional de a interzice avorturile chiar si in cazul unor grave malformatii ale fatului, relateaza dpa si AFP.

Pe langa sustinatorii miscarii Greva femeilor poloneze (OSK), la marsul de duminica au participat si reprezentanti ai mediului de afaceri, care au protestat impotriva restrictiilor impuse in contextul pandemiei de coronavirus.

Manifestantii au marsaluit prin centrul capitalei purtand masti, pancarte antiguvernamentale, steaguri poloneze, ale Uniunii Europene si in culorile curcubeului. Avansul protestatarilor a fost blocat in mai multe randuri de dispozitive de politie.

Politia din Polonia a fost criticata de manifestanti si opozitie pentru exces de forta in cursul altor recente proteste, mentioneaza dpa.

Demonstratia de duminica a coincis cu implinirea a 39 de ani de la introducerea legii martiale in Polonia, la 13 decembrie 1981, iar organizatorii protestului au comparat actiunile politiei cu cele de represiune ordonate de regimul comunist in timpul legii martiale.

Partidul de guvernamant "PiS (Lege si Justitie) duce un razboi cu intreaga lume: cu tinerii, cu profesorii, cu medicii, cu antreprenorii, cu angajatii din sectorul public, cu Europa. Fara a introduce starea de urgenta, au introdus practic legea martiala", au scris organizatorii in social media, inaintea marsului.

Polonia si Ungaria au acceptat introducerea mecanismului privind corelarea fondurilor europene de statul de drept. Anuntul europarlamentarului Siegfried Muresan

#Polonia, #Varsovia, #proteste, #avort, #pandemie , #stiri internationale