Putin le multumeste rusilor ca au validat reforma prin care ramane la Kremlin pana in 2036/ Occidentul critica scrutinul

Vineri, 03 Iulie 2020, ora 11:49
3670 citiri
Putin le multumeste rusilor ca au validat reforma prin care ramane la Kremlin pana in 2036/ Occidentul critica scrutinul
Foto: Facebook/Vladimir Putin

Presedintele rus Vladimir Putin le-a multumit rusilor pentru ca au validat larg o reforma care-l autorizeaza sa ramana la putere pana in 2036, un scrutin criticat in Occident si catalogat drept o "minciuna" de catre opozitie relateaza AFP.

Putin le-a spus "un mare multumesc" rusilor pentru "sustinerea si increderea" lor, intr-o alocutiune televizata, joi. El a dat asigurari ca reforma va oferi o "stabilitate interna si timp in vederea consolidarii tarii si tuturor institutiilor sale".

Kremlinul a salutat anterior un "triumf". Porivit rezultatelor finale publicate joi de Comisia Electorala, votul de aprobare a unui bloc de revizuiri constitutionale s-a incheiat cu victoria taberei "da" cu 77,92% din voturi.

Unul dintre amendamente ii da lui Putin optiunea sa efectueze inca doua mandate la finalul celui actual, in 2024. El va avea astfel posibilitatea sa ramana la Kremlin pana in 20136, cand ar avea 84 de ani.

Revizuirea introduce totodata in Constitutie principii conservatoare dragipresedintelui - credinta in Dumnezeu, casatoria rezervata heterosexualilor, invatamantul patriotic -, dar si garantii sociale ca indexarea pensiilor.

Putin introduce de asemenea in Legea fundamentala principiul suprematiei Constitutiei ruse asupra dreptului international.

"TRIUMFAL"

Toate aceste masuri au menirea, in opinia sa, sa asigure suveranitatea si traditiile ruse. Critcii sai denunta faptul ca este vorba despre inscrierea principalelor sale politici in Legea fundamentala cu scopul de a-si perpetua sistemul.

Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a felicitat de un "referendum triumfal al increderii in presedintele Putin" si de un "nivel de participare si de sustinere extrem de ridicat".

Nu au existat niciodata indoieli cu privire la rezultatul scurinului - reforma a fost aprobata de Legiuitor la inceputul anului, iar noul text al Constitutiei este deja pus in vanzare in librarii -, insa criticii Kremlinului au denuntat un vot patat de fraude.

Puterea si-a multiplicat trucurile - potrivit multor observatori - cu scopul de a-si asigura un succes rasunator si o prezenta la vor puternica, de exemplu printr-o loterie cucadouripentru participanti, bonuri de cumparaturi sau asezarea unor sectii de votare in strada, unde supravegherea urnelor este subiect de anecdote.

Opozantul Aleksei Navalnii a catalogat votul drept o "enorma minciuna" si si-a indemnat sustinatorii sa se mobilizeze in vederea urmatoarelor alegeri regionale, in septembrie.

Denuntand o atingere "fara precedent" la adresa suveranitatii poporului rus, ONG-ul Golos, specializat in observarea alegerilor, a primit peste 2.100 de semanlari ale unor posibile incalcari - mai ales cazuri ale unor functionari obligati sa iasa la vot.

WASHINGTONUL, "INGRIJORAT"

In fata acestor acuzatii, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, s-a declarat ingrijorata, evocand informatii cu privire la o "coercitie a alegatorilor, presiunii asupra opozantilor fata de amendamente si restrictii impuse observatorilor independenti ai votului".

La randul sau, un purtator de cuvant al diplomatiei europene, Peter Stano, a indemnat Moscova sa ancheteze cu privire la neregulile semnalate.

Premierul indian Narendra Modi, un apropiat al presedintelui rus l-a "felicitat calduros" joi pe Vladimir Putin.

Presedinta Comsiei Electorale centrale Ela Pamfilova a apreciat, la randul sau, ca "nu exista nicio indoiala ca votul este valid si egitim", potrivit agentiei ruse de presa RIA Novosti.

Votul, prevazut initial in aprilie, a fost amanat din cauza pandemiei covic-19. In vederea evitarii unei afluente prea puternice la sectiile de votare, el s-a desfasurat timp de o saptamana, pana miercuri, iar alegatorii au purtat masti de protectie si manusi.

Districtul autonom Nenetia, in Arctica, este singura regiune din Rusia in care tabara "nu" a obtinut o victorie, cu 55,25% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale.

Acest teritoriu izolat si putin locuit, cunoscut prin crescatorii de reni, ar putea sa fie alipit in curand regiunii Arhanghelsk, ceea ce a provocat o miscare de opozitie locala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Vladimir Putin, #Kremlin, #presedinte, #scrutin , #stiri internationale