Cum va arata lumea in 2040. Scenariile serviciilor secrete americane RAPORT

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 12:40
7349 citiri
Cum va arata lumea in 2040. Scenariile serviciilor secrete americane RAPORT
Globul pamantesc tinut in mana FOTO Pixabay.com

Decalajul dintre bogati si saraci, boli, schimbarile climatice si conflictele din interiorul si dintre natiuni vor reprezenta provocari si mai mari in deceniile urmatoare, se arata intr-un raport al seriviilor secrete americane. Pandemia de COVID-19 a inrautatit deja unele dintre aceste probleme.

Raportul intocmit la fiecare patru ani de analisti de varf ai serviciilor secrete din SUA evalueaza tendintele politice, economice, sociale si de alta natura care vor modela mediul de securitate national in urmatorii 20 de ani, scrie Adevarul.ro.

"Intentia noastra este sa ajutam factorii de decizie politica, dar si cetatenii sa se pregateasca pentru o seama larga de directii posibile pentru viitor", au scris autorii, notand ca nu fac nicio predictie specifica si ca au inclus contributii de la diverse grupuri, de la studenti americani la militanti ai societatii civile africane.

Cel mai probabil, rivalitatea dintre China si coalitia de tari occidentale condusa de SUA se va intensifica, alimentata de schimbari de putere militara, demografie, tehnologie si "intarirea diviziunilor asupra modelelor de guvernare", se arata in raportul Global Trends 2040: O lume mai contestata, realizat de Consiliul National de Securitate al SUA (NIC).

Cum va arata lumea in 2040

Criza sanitara provocata de pandemie incetineste - si posibil inverseaza - progresul in combaterea saraciei, a bolilor si a inegalitatii de gen. Raportul prezice ca multe probleme cauzate de pandemie vor deveni mai adanci pana in 2040.

"Exista un anumit set de tendinte pe care le-am identificat si care par sa se accelereze sau sa devina mai puternice din cauza pandemiei", a spus un oficial al consiliului sub anonimat, citat de Reuters.

Mediile in timp real, fabricate sau sintetice ar putea denatura si mai mult adevarul si realitatea, destabilizand societatile la o scara si o viteza care impiedica provocarile actuale de dezinformare", se arata in raport.

Tarile care reusesc sa se adapteze la schimbare - indiferent daca aceste schimbari sunt climatice, tehnologice sau demografice - vor castiga imediat un avantaj.

In cele mai optimiste scenarii se vorbeste despre o "renastere a democratiilor" - guvernele democratice s-ar dovedi "mai capabile sa cultive cercetarea stiintifica si inovatia tehnologica, catalizand un boom economic" ce le va permite sa faca fata tensiunilor interne si sa reziste rivalilor internationali.

Cel mai pesimist scenariu se refeta la "tragedie si mobilizare" si arata ca pandemia de COVID-19 si incalzirea globala ar putea distruge resursele de hrana la nivel mondial, ducand la conflicte de strada soldate cu mii de morti.

Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
#criza sanitara, #schimbari climatice, #servicii secrete americane, #tendinte globale , #stiri internationale
Comentarii