Record de imigranti ilegali in Europa - Cea mai grava criza a refugiatilor dupa Al Doilea Razboi Mondial

Vineri, 14 August 2015, ora 17:10
5374 citiri
Record de imigranti ilegali in Europa - Cea mai grava criza a refugiatilor dupa Al Doilea Razboi Mondial
Foto: Hepta.ro

Numarul imigrantilor ilegali care au sosit pe continentul european de la inceputul anului in curs a ajuns la 237.000, a confirmat vineri Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), in timp ce comisarul european pentru imigratie, Dimitris Avramopoulos, a declarat ca Europa se confrunta cu cea mai grava criza a refugiatilor dupa al Doilea Razboi Mondial.

Pe tot parcursul anului trecut, numarul imigrantilor clandestini ajunsi in Europa a fost de circa 219.000. Acestia provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din tari africane motivati de dorinta de a gasi un trai mai bun in Europa.

Criza imigrantilor a dat in clocot in Grecia: Proteste violente in Kos (Video)

Cei veniti din Africa subsahariana trec prin Libia, unde razboiul civil si lipsa unei autoritati statale a lasat frontierele nesupravegheate. Mai departe, ei traverseaza Marea Mediterana in special in directia Italiei, Maltei si a Greciei cu ambarcatiuni puse la dispozitie de traficanti si aflate adesea intr-o stare precara, cauza a numeroase naufragii, peste 2.000 de imigranti pierzandu-si viata anul acesta in urma unor astfel de evenimente. O alta ruta, folosita mai ales de sirieni si afgani, este traversarea Turciei si apoi a unui portiuni din Marea Egee catre insulele grecesti.

Conform ultimelor date oficiale, in Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranti clandestini, iar in Italia aproape 94.000. Pe ansamblu, cei mai multi imigranti ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia si Bangladesh.

Europa "gestioneaza cu greu importantul aflux de persoane care cauta un refugiu in interiorul frontierelor noastre", a declarat vineri la o conferinta de presa, la Bruxelles, comisarul european pentru imigratie, Dimitris Avramopoulos. Dar Europa este construita in special pe principiul "solidaritatii cu cei aflati in nevoie. (...) Sunt fiinte umane, oameni disperati. Au nevoie de sprijinul nostru", a apreciat comisarul european.

"Ceea ce trebuie sa facem (...) este sa ne organizam sistemul pentru rezolva aceasta problema intr-un mod decent, civilizat si european", a continuat el, amintind de situatia urgenta din tarile unde au ajuns foarte multi imigranti clandestini, precum Italia, Grecia sau Ungaria. O parte dintre acesti solicitanti de azil urmeaza sa fie redistribuiti catre celelalte state europene printr-un mecanism de cote voluntare, dupa ce cotele obligatorii propuse de executivul comunitar nu au fost agreate de statele membre.

Comisarul european a admis totodata ca rutele prin Balcani sunt tot mai frecvent folosite in ultima vreme de imigrantii ilegali veniti din Siria si Afganistan.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#imigranti Europa record, #criza imigranti Europa , #stiri internationale