Referendum in Elvetia pe marginea legii anti-burqa. Cum sunt impartite taberele

Joi, 04 Martie 2021, ora 10:31
3264 citiri
Referendum in Elvetia pe marginea legii anti-burqa. Cum sunt impartite taberele

Elvetienii vor vota duminica in privinta interdictiei de acoperire a fetei in public. Initiativa le vizeaza pe femeile musulmane care poarta niqab. Sondajele indica o victorie a acestei initiative denumite "anti-burqa" dupa ani de dezbateri si adoptarea unor masuri similare in alte tari europene.

Daca textul nu evoca nici burqa - care acopera integral femeile, cu exceptia unei fante in dreptul ochilor - si nici niqabul, care acopera de asemenea in intregime corpul si chipul, cu exceptia ochilor, este limpede pentru toata lumea ce vizeaza textul.

Afise de campanie cu sloganele "Stop islamismului radical" sau "Stop extremismului" prezinta femei cu niqab.

Afisele celor care se opun initiativei cer oamenilor sa voteze "nu pentru o lege anti-burqa islamofoba, absurda si inutila".

Daca tabara da va castiga, va fi interzisa acoperirea in intregime a chipului in public, cu unele exceptii, precum lacasurile de cult.

"Tinta initiativei nu sunt musulmanii, nu punem in discutie practicile lor religioase", argumenteaza Jean-Luc Addor, purtator de cuvant al taberei Da si membru al partidului populist de dreapta UDC. In opinia lui, este vorba de apararea "valorilor civilizatiei noastre".

Putine femei in Elvetia care poarta aceste vestminte

Acesta recunoaste ca exista foarte putine femei in Elvetia care poarta aceste vestminte. Dar, "cand identificam o problema, cand exista o problema, o rezolvam inainte sa scape de sub control". Numeroase organizatii feministe se opun interdictiei.

"Pe langa faptul ca este inutila, propunerea este rasista si sexista, consideram ca in 2021, in calitate de feministe, nu este acceptabil ca in Constitutia elvetiana sa existe un articol care sa interzica o tinuta pentru femei, indiferent de aceasta tinuta", spune Ines El Shikh, purtatoare de cuvant a unei miscari feministe musulmane.

Tabara Da este mai departe favorita, dar avansul initial confortabil din sondaje s-a redus puternic incepand cu ianuarie. Guvernul federal si parlamentul se opun acestei masuri argumentand ca ataca o problema care nu exista.

O contra-propunere ar urma sa fie adoptata imediat in caz de esec al taberei Da - obligarea de ati prezenta chipul la cererea autoritatilor, pentru identificare.

Ministrul Justitiei, Karin Keller-Sutter, a subliniat ca marea parte a femeilor care poarta niqabul sunt turiste.

Circa 5,5% din populatie este elvetiana

In Elvetia, sunt suficiente 100.000 in favoarea unei propuneri pentru organizarea unui referendum, o democratie directa sustinuta cu mandrie de aceasta tara cu 8,6 miloane de locuitori.

Potrivit statisticilor oficiale, circa 5,5% din populatie este elvetiana, fiind vorba in special de oameni cu radacini in fosta Iugoslavie, unde aceasta traditie vestimentara este absenta.

In 2009, elvetienii au votat pentru interdictia construirii de minarete, provocand furia tarilor musulmane.

In doua cantoane exista deja interdictia de acoperire a chipului in public.

Citeste si:
SUA avertizează că Rusia ar putea organiza referendumuri în mai multe orașe ucrainene ”în următoarele săptămâni”. Putin, suspectat că va manipula rezultatele
SUA avertizează că Rusia ar putea organiza referendumuri în mai multe orașe ucrainene ”în următoarele săptămâni”. Putin, suspectat că va manipula rezultatele
Un oficial de rang înalt de la Washington, citat de DPA, a declarat că Moscova a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în...
Oamenii lui Putin anunță oficial organizarea unui referendum în regiunea ucraineană Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa
Oamenii lui Putin anunță oficial organizarea unui referendum în regiunea ucraineană Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa
Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie au anunțat luni, 8 august, lansarea oficială a pregătirilor referendumului privind alipirea la Federaţia Rusă, relatează...