Regatul Unit si Canada au convenit un acord comercial post-Brexit

Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 18:12
2648 citiri
Regatul Unit si Canada au convenit un acord comercial post-Brexit
Boris Johnson, premierul Marii Britanii

Regatul Unit si Canada au convenit sambata un acord comercial post-Brexit provizoriu care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2021 si va reproduce pe o baza bilaterala acordul de care Regatul Unit a beneficiat pana in prezent ca tara membra a UE, a anuntat Ministerul britanic al Comertului International, potrivit AFP.

Premierul britanic Boris Johnson si premierul canadian Justin Trudeau, impreuna cu ministrul britanic al comertului international Liz Truss si omologul sau canadian Mary Ng, au convenit in urma discutiilor purtate prin teleconferinta asupra unui acord de principiu care cuprinde prevederile acordului comercial actual intre UE si Canada, precizeaza intr-un comunicat acest minister.

"Acordul incheiat astazi consolideaza schimburi comerciale in valoare de 20 de miliarde de lire sterline (22,4 miliarde de euro) si garanteaza siguranta a mii de locuri de munca", a declarat ministrul Liz Truss, care a salutat legaturile ce unesc din punct de vedere istoric si cultural Regatul Unit de "prietenii si aliatii din Canada".

"Este un acord fantastic pentru Regatul Unit si care garanteaza comertul transatlantic cu unul dintre aliatii nostri cei mai apropiati'', a spus la randul sau premierul Boris Johnson, manifestandu-si speranta ca acest acord va consolida exporturile britanice catre Canada, ''de la masinile electrice pana la vinul spumant".

Acordul, inca nesemnat oficial, va fi provizoriu, intrucat anul viitor vor incepe intre guvernele de Londra si Ottawa negocieri pentru "incheierea unui nou acord mai ambitios", un acord "personalizat" care va avea in vedere, printre altele, domenii precum mediul si comertul online, explica ministrul Liz Truss.

Acest acord provizoriu doar reia termenii tratatului de liber schimb incheiat intre UE si Canada (CETA), permitand evitarea instituirii unor taxe vamale odata cu incheierea la 1 ianuarie a perioadei de tranzitie post-Brexit in care Regatul Unit aplica regulile europene dupa ce in ianuarie anul acesta s-a retras oficial din UE.

Negocierile dintre Regatul Unit si UE privind relatiile lor post-Brexit vor continua saptamana viitoare. Desi s-au inregistrat unele progrese, mai ales in dosarele secundare, se mentin divergente notabile in trei chestiuni cheie, respectiv concurenta, accesul pescarilor europeni in apele britanice si solutionarea diferendelor in cadrul viitorului acord.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreste un acord extins care sa cuprinda si norme ale UE privind concurenta, mediul sau fiscalitatea, in timp ce Londra doreste doar un acord clasic de liber schimb. Daca in final tratativele esueaza, relatiile comerciale dintre UE si Regatul Unit se vor desfasura doar pe baza regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Harry si Meghan Markle au vandut casa primita de la Regina Elisabeta ca sa restituie o datorie fata de britanici

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#Marea Britanie, #brexit, #Boris Johnson, #Canada, #acord , #stiri internationale