Oficialii venezueleni numesc persoanele infectate cu coronavirus "bioteroristi" si indeamna vecinii acestora sa ii raporteze. Guvernul retine si intimideaza medicii si expertii care pun la indoiala politicile presedintelui cu privire la virus, scrie cotidianul The New York Times.
Presedintele Nicolas Maduro se lupta cu virusul prin aceleasi metode prin care duce si lupta politica prin care se mentine la putere: se foloseste de aparatul represiv.
Venezuelenii care se intorc acasa din alte tari din America Latina sunt nevoiti sa stea in camere aglomerate cu mancarea, apa si mastile rationalizate. Acestia sunt tinuti sub paza militara saptamani sau luni pentru teste de coronavirus sau tratamente cu medicamente neprobate.
"Ne-au spus ca suntem contaminati si suntem vinovati ca am infectat tara", a spus pentru New York Times, Javier Aristizabal, o asistenta din capitala Caracas. Aceasta mai sustine ca a petrecut 70 de zile in centre dupa ce s-a intors din Columbia in martie.
Intr-un oras important, San Cristobal, activistii de partid marcheaza casele familiilor banuite de a avea virusul cu placi, au declarat locuitorii.
Intr-un alt oras, Maracaibo, politia patruleaza pe strazi in cautarea venezuelenilor care au reintrat in tara fara aprobare oficiala. Politicienii din opozitia locala ale caror circumscriptii inregistreaza un focar spun ca sunt amenintati cu urmarirea penala.
"Aceasta este singura tara din lume in care a avea COVID-19 este o crima", a declarat Sergio Hidalgo, un activist din opozitia venezueleana.
Pe masura ce pandemia a afectat tarile vecine mult mai pregatite decat sistemul medical in paragina din Venezuela, Maduro a adoptat o abordare liniara, tratand coronavirusul ca pe o amenintare la adresa securitatii nationale, care i-ar putea destabiliza natiunea punandu-i in pericol cotrolul asupra puterii.
"Pandemia prezinta in mod clar o amenintare pentru guvern, deoarece arata precaritatea resurselor sale. Prioritatea nu este de a elimina pandemia. Este o supravietuire politica pe termen scurt"", a spus John Magdaleno, un politolog venezuelean din Caracas pentru New York Times.
Cu putine resurse in pregatirea spitalelor natiunii sau pentru a veni in ajutorul populatiei saracite pentru a supravietui crizei, Maduro a apelat la represiune si constrangere pentru a incerca sa opreasca virusul. Abordarea guvernului ii descurajeaza pe oameni sa ceara ajutor. Astfel, pandemia devine si mai greu de combatut.
"Atunci cand oamenii se simt bolnavi, ei cred ca au o problema cu legea, se simt ca si cum ar fi delincventi", a declarat Julio Castro, un medic venezuelean.
Medicii si jurnalistii care au pus la indoiala statisticile oficiale spun ca au fost amenintati. Cel putin 12 medici si asistente venezuelene au fost retinuti dupa ce au facut comentarii publice cu privire la coronavirus, potrivit sindicatelor medicale.
Potrivit guvernului columbian, aproximativ 95.000 de venezuelani s-au intors in tara de origine din martie, iar 42.000 isi asteapta randul de-a lungul granitei. Doar 1.200 dintre acestia au voie sa se intoarca in fiecare saptamana prin punctele principale de trecere ale frontierei, in conformitate cu regulile impuse de guvernului venezuelean, care i-a fortat pe multi dintre acestia sa astepte luni de zile in taberele improvizate.
Pe Twitter, fortele armate din Venezuela au indemnat populatia sa raporteze asa-numitii bioteroristi, referindu-se la venezuelenii care au evitat controalele guvernamentale la frontiera si s-au intors acasa.
Mai mult, Venezuela se mandreste cu una dintre cele mai mici rate de infectie din regiune. La cinci luni de la depistarea virusului, numarul de decese zilnice, potrivit guvernului, nu a depasit niciodata 12. "Vi se ofera ingrijire unica in lume, ingrijire umana, iubitoare, crestina", a spus domnul Maduro intr-o adresa nationala pe 14 august.
Medicamentele enumerate in liniile directoare ale guvernului nu sunt dovedite pentru tratarea coronavirusului si ar putea avea consecinte periculoase. Tratamentele includ hidroxiclorochina, pe care Administratia americana pentru alimente si medicamente a avertizat ca poate cauza anomalii periculoase ale ritmului cardiac la pacientii cu coronavirus si un medicament anti-parazit numit ivermectina, despre care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a spus ca nu trebuie utilizat pentru a trata boala.
Si voi mai vorbiti de... Vezi tot