Flota rusa anunta ca a inceput monitorizarea unei nave britanice care a intrat in Marea Neagra

Luni, 17 Mai 2021, ora 10:55
2354 citiri
Flota rusa anunta ca a inceput monitorizarea unei nave britanice care a intrat in Marea Neagra
Nava rusa in Marea Neagra FOTO Defense Romania

Flota rusa din Marea Neagra a comunicat ca a inceput operatiunile de supraveghere a navei britanice de patrulare HMS Trent care a intrat duminica in apele Marii Negre, relateaza agentia de presa rusa Interfax.

'Fortele si mijloacele Flotei ruse din Marea Neagra au inceput supravegherea actiunilor navei de patrulare britanice HMS Trent, care a intrat la 16 mai in apele Marii Negre', se mentioneaza intr-un comunicat al Centrului national pentru gestionarea problemelor de aparare de la Moscova, dat publicitatii duminica dupa-amiaza.

Conform Conventiei de la Montreux, navele tarilor neriverane pot stationa in Marea Neagra doar 21 de zile.

La 11 mai, Centrul national de gestionare a problemelor de aparare din Federatia Rusa a anuntat ca Flota rusa din Marea Neagra monitorizeaza actiunile navei de patrulare franceze 'Commandant Birot', care intrase in apele Marii Negre.

De asemenea, in zilele de 10, 11 si 12 mai, armata rusa a comunicat ca avioane de vanatoare ale Fortelor ruse antiaeriene au fost ridicate de la sol pentru a escorta avioane militare franceze deasupra Marii Negre.

La 30 aprilie, fortele ruse au efectuat o noua serie de tiruri cu rachete in apropiere de peninsula Crimeea anexata, intre care s-a numarat si racheta 'Vulcan' capabila sa transporte focos nuclear, a informat la vremea respectiva portalul ucrainean BlackSeaNews.

Racheta 'Vulcan' a fost lansata de pe crucisatorul de rachete 'Moskva', nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagra, impotriva unei tinte marine de suprafata.

In acest context, fondatorul portalului ucrainean BlackSeaNews, Andrei Klemenko, seful Institutului de studii strategice in zona Marii Negre din Kiev, a declarat la 1 mai ca navele rusesti mobilizate in aprilie in Marea Neagra, sub pretextul unor exercitii, nu se grabesc sa plece. Potrivit acestuia, 15 nave ale Flotei ruse din Marea Caspica se afla in continuare in Marea Neagra. El a adaugat, de asemenea, ca pana la 40% din Marea Neagra ramane blocata, dar in majoritatea cazurilor Rusia nu desfasoara exercitii in acele zone.

Anterior, Rusia anuntase ca a restrictionat navigatia navelor straine militare si oficiale in anumite zone din Marea Neagra pana in luna octombrie pe motiv ca va efectua exercitii acolo. Conform unui comunicat al Ministerului rus al Apararii, intre 24 aprilie si 24 octombrie este restrictionata navigatia in largul extremitatii vestice a Crimeii, in zona litoralului sudic al peninsulei si in apropierea peninsulei Kerci.

Toate aceste miscari ale Rusiei intervin dupa ce la sfarsitul lunii martie si in decursul lunii aprilie aceasta a mobilizat trupe si echipamente in apropiere de frontiera cu Ucraina si in Crimeea, sub pretextul unor exercitii, generand temeri cu privire la o noua ofensiva impotriva Ucrainei.

Desi Moscova a anuntat la 22 aprilie ca a dispus retragerea la bazele lor a efectivelor masate la frontiera cu Ucraina, o parte dintre acestea au ramas pe loc, conform unor experti ucraineni si imaginilor din satelit.

Arma revoluționară ce l-ar putea face praf pe Putin: Capabilă să distrugă rachetele și avioane rusești în câteva secunde VIDEO
Arma revoluționară ce l-ar putea face praf pe Putin: Capabilă să distrugă rachetele și avioane rusești în câteva secunde VIDEO
Războiul lui Putin din Ucraina, care a trecut în al 3-lea an, trece prin diferite faze și este într-o continuă dinamică, antrenând și multe echipamente și logistică occidentale. O armă...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#Rusia NATO, #Marea Neagra NATO, #Marea Britanie, #stiri internationale , #stiri internationale