Rusia s-a retras din tratatul "Cer deschis". NATO pierde o sursa de informare asupra fortelor militare ale Moscovei

Sambata, 16 Ianuarie 2021, ora 16:17
4114 citiri
Rusia s-a retras din tratatul "Cer deschis". NATO pierde o sursa de informare asupra fortelor militare ale Moscovei
Vladimir Putin FOTO Kremlin.ru

Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA si Rusiei, a fost conceput in 1992 pentru a "promova increderea si previzibilitatea" activitatilor militare ale tarilor semnatare gratie zborurilor de observare efectuate de avioane neinarmate asupra teritoriilor lor, comenteaza sambata agentia de presa canadiana La Presse, citand AFP.

Rusia a anuntat vineri retragerea sa din tratat, cu cateva zile inaintea depunerii juramantului de catre noul presedinte american Joe Biden.

Moscova si-a justificat decizia prin obstacole puse functionarii sale prin retragerea SUA, anuntata in mai si devenita efectiva la 22 noiembrie 2020.

NATO a "luat nota de intentia declarata a Rusiei de a se retrage din tratatul Cer deschis" si a reiterat "atasamentul aliatilor fata de un control al armamentelor, dezarmarii si neproliferarii eficiente la nivel international, esentiale pentru securitatea noastra", a declarat un purtator de cuvant al Aliantei.

Tratatul "Cer deschis"

Intrat in vigoare in 2002, tratatul "Cer deschis" cuprindea 35 de tari, intre care SUA si Rusia, care s-au acuzat reciproc de incalcarea pactului.

Documentul oferea fiecarei tari semnatare "dreptul de efectua si obligatia de a accepta zboruri de observare deasupra teritoriului sau".

O Comisie consultativa (CCCO) este responsabila de monitorizarea respectarii tratatului, intrunindu-se lunar la sediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) din Viena.

Decizia Rusiei este ultima lovitura data tratatului, constituind un esec pentru secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, si pentru UE, care au cerut presedintelui american aflat la final de mandat Donald Trump sa-si revizuiasca decizia, iar Rusiei sa isi onoreze obligatiile, comenteaza publicatia canadiana.

Europenii vor pierde informatii importante, deoarece majoritatea nu au sateliti de recunoastere, potrivit La Presse.

Tratatul "Cer deschis" permite efectuarea de zboruri de observare comune si neinarmate deasupra teritoriilor statelor semnatare si luarea de imagini cu ajutorul unor senzori cu termoviziune si imagini radar. Toate statele parti ale tratatului pot sa solicite imagini cu zboruri efectuate de celelalte.

In timpul survolurilor, reprezentantii statului observator si ai statului observat pot sa stea impreuna in acelasi avion.

Numarul de survoluri sunt negociate in fiecare an si trebuie efectuate de avioane desemnate. Pentru Statele Unite, acestea erau Boeing OC-135 echipate cu un scaner in infrarosu, radar cu diafragma sintetica si senzori video.

Un preaviz de cel putin 72 de ore este dat statului care urmeaza sa fie survolat. Un plan de misiune trebuie furnizat cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea zborului, iar statul al carui teritoriu este survolat poate propune modificari.

Tratatul precizeaza, de asemenea, aerodromurile de plecare si de sosire pentru survoluri, punctele de intrare si de iesire ale statul survolat si chiar aerodromurile de realimentare. Rusia si Statele Unite au fiecare patru aerodromuri in cadrul "Cer deschis".

Tratatul "Cerul deschis' este al doilea tratat major de dezarmare incheiat intre SUA si Rusia denuntat de Donald Trump, dupa Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF) incheiat cu Moscova in 1988.

Aliatii continua sa se consulte indeaproape cu privire la viitorul controlul armamentelor. Ramanem deschisi dialogului in cadrul Consiliului NATO-Rusia privind reducerea riscurilor si cu privire la transparenta", a asigurat NATO vineri.

Serviciile penitenciare din Rusia anunta ca-l vor aresta pe Navalnii in cazul in care acesta se intoarce in Rusia

Citește și:
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus, sporind temerile că ar putea folosi o armă nucleară mică sau...
Dmitri Medvedev susține că solicitarea Ucrainei de aderare la NATO ar ”grăbi al treilea război mondial”
Dmitri Medvedev susține că solicitarea Ucrainei de aderare la NATO ar ”grăbi al treilea război mondial”
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev susține că solicitarea Ucrainei de aderare la NATO nu constituie altceva decât solicitarea Kievului de a „grăbi începutul celui de-al treilea război...