Rusia mentine in continuare circa 80.000 de militari in apropierea frontierei cu Ucraina

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 10:09
2651 citiri
Rusia mentine in continuare circa 80.000 de militari in apropierea frontierei cu Ucraina
Exercitiu militar al Rusiei FOTO Captura foto

In pofida promisiunii de a-si retrage trupele, Rusia mentine in continuare circa 80.000 de militari si un numar semnificativ de echipamente si tehnica militara in apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul sef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, in cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO in format cu Ucraina, desfasurata marti la Bruxelles, potrivit agentiilor de presa Ukrinform si Ukrainska Pravda.

"In ciuda declaratiei ministrului rus al apararii (Serghei Soigu) cu privire la retragerea trupelor la bazele lor permanente (in 22 aprilie a.c.), Rusia continua sa mentina circa 80.000 de militari si o cantitate semnificativa de armament si tehnica militara in mai multe sectoare ale frontierei ucrainene", a declarat generalul Homceak, citat de serviciul sau de presa.

Rusia nu si-a retras nici navele si vedetele flotelor sale din Nord si Marea Caspica, transferate in martie-aprilie in Marea Azov si Marea Neagra, a indicat inaltul responsabil militar ucrainean, adaugand ca toate acestea permit Rusiei sa-si sporeasca intr-un interval scurt de timp capacitatile ofensive ale fortelor sale armate in eventualitatea unor actiuni agresive impotriva Ucrainei.

Potrivit lui Homceak, exercitiile strategice comune ale fortelor armate din Rusia si Belarus "Zapad-2021", programate pentru luna septembrie, reprezinta o amenintare potentiala pentru tara sa.

Maresalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, presedintele in exercitiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat ca Rusia isi continua modelul de actiuni agresive de destabilizare, intre care incalcarea constanta a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si consolidarea prezentei sale militare la frontiera ucraineana.

Inalta oficialitate militara britanica a confirmat ca zeci de mii de militari rusi au ramas cu tot cu arme si echipamente in apropierea frontierei ucrainene.

In acest context, comandantul sef al armatei ucrainene a pledat pentru o abordare sistemica si consolidata pentru neutralizarea provocarilor si amenintarilor rusesti pe fondul situatiei create "pe directia ucraineana, unde Ucraina se afla de opt ani pe linia intai cu ambitiile imperiale ale Rusiei", potrivit Ukrinform.

In lunile martie-aprilie, Rusia a mobilizat trupe si echipamente in apropierea frontierei cu Ucraina si in Crimeea anexata, ceea ce a suscitat ingrijorarea Kievului si a Occidentului privind o relansare a actiunilor ofensive rusesti impotriva Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#Rusia razboi Ucraina, #Rusia NATO, #Ucraina , #stiri internationale