Secretarul general al NATO avertizeaza Rusia "sa nu se amestece" in Belarus

Vineri, 28 August 2020, ora 10:58
3681 citiri
Secretarul general al NATO avertizeaza Rusia "sa nu se amestece" in Belarus
Jens Stoltenberg FOTO: Hepta

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg indeamna Rusia "sa nu se amestece" in Belarus, o tara cuprinsa de o contestare fara precedent in urma alegerilor prezidentiale contestate de la 9 august, relateaza AFP.

"Nimeni, nici Rusia, nu ar trebui sa se amestece acolo", a subliniat Stoltenberg intr-un interviu acordat joi tabloidului german Bild.

"Belarusul este un stat suveran si independent", a subliniat el.

"Este foarte clar, noi respectam integritatea teritoriala belarusa", a insistat secretarul general al NATO, care s-a intalnit joi, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.

Stoltenberg face aceste declaratii in contextul in care, la Moscova, presedintele rus Vladimit Putin s-a declarat pregatit sa desfasoare forte pe teritoriul Belarusului, in cazul in care contestarea alegerilor degenereaza, in cadrul unor acorduri in domeniile securitatii si militar.

Putin a subliniat ca criza din Belarus este "treaba societatii si poporului belarus".

El a adaugat insa ca, din punctul sau de vedere, "noi ne comportam mult mai rezervat si mai neutru ca multe alte tari, atat europene, cat si americana".

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko care se confrunta de trei saptamani cu un val de proteste de o amploare fara precedent, a anuntat ca a primit, la jumatatea lui august, o promisiune a unui "ajutor" din partea Moscovei in vederea apararii securitatii tarii sale.

Jens Stoltenberg a pus Minskul in garda miercuri impotriva oricarei tentatve de a instrumentaliza o pretinsa consolidare a NATO in regiune, cu scopul de a justifica reprimarea manifestantilor.

Lukasenko afirma in weekend ca a constatat "importante actiuni ale unor forte NATO in imediata apropiere" a frontierei belaruse, pe teritoriile Poloniei si Lituaniei. Aceasta acuzatie a fost respinsa imediat de NATO.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
#NATO, #Belarus, #Rusia , #stiri internationale