Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful FMI sfatuieste guvernele sa continue sa cheltuiasca. Investitiile care ar putea stimula productivitatea si veniturile

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 18:58
2390 citiri
Seful FMI sfatuieste guvernele sa continue sa cheltuiasca. Investitiile care ar putea stimula productivitatea si veniturile
Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva FOTO Facebook/Kristalina Georgieva

Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a avertizat miercuri ca oprirea cheltuielilor destinate combaterii pandemiei de coronavirus si contracararii consecintelor economice ale pandemiei ar putea avea consecinte grave pentru economia mondiala, transmite Reuters.

Georgieva a indemnat statele sa investeasca in proiecte "verzi" si in infrastructura digitala pentru a stimula productivitatea si veniturile, adaugand ca este imperativ ca tarile cu venituri reduse sa fie ajutate sa faca fata poverii datoriilor mari astfel incat sa poata sa isi mentina sprijinul pentru cetatenii lor.

"In ultimele luni imaginea de ansamblu a devenit mai putin sumbra, dar cu toate acestea ne asteptam in continuare la cea mai grava recesiune globala de dupa Marea criza economica", a declarat Kristalina Georgieva intr-o conferinta de presa cu prilejul reuniunilor anuale ale FMI si Bancii Mondiale. "La noua luni de la debutul pandemiei, ne confruntam in continuare cu o criza care a provocat peste un milion de decese si a aruncat economia in marsarier, conducand la o crestere brusca a somajului, saraciei si a riscului aparitiei unei generatii pierdute in tarile cu venituri reduse", a adaugat Georgieva.

Potrivit celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondiala va inregistra o revenire partiala si inegala in 2021, cand PIB-ul mondial ar urma sa inregistreze un avans de 5,2%, dar a avertizat ca raman in continuare riscuri semnificative, inclusiv de pe urma exploziei numarului de cazuri de persoane infectate.

In acest context, Georgieva a spus ca este vital pentru toate tarile sa continue masurile esentiale destinate protejarii vietilor si mijloacelor de trai, inclusiv prin programe precum garantii de credite si subventionarea salariilor.

"Daca masurile de sprijin vor fi retrase prea devreme exista riscul unor pagube serioase", a spus directorul general al FMI, o institutie care din punct de vedere istoric a fost un campion al unei politicii bugetare restrictive.

Potrivit estimarilor FMI, guvernele din intreaga lume au injectat deja 12.000 de miliarde de dolari in economie, ceea ce a majorat deficitele bugetare cu noua puncte procentuale, in medie, si a pus datoria publica globala pe o traiectorie care o va duce peste pragul de 100% din PIB pentru prima data in 2022.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#fmi, #pandemie, #cheltuieli, #venituri, #recesiune , #stiri internationale